• „Mester és Inas” program

A elmúlt évben Egyesületünk is részt vett a Csoóri Sándor Alap által támogatott Mester és Inas projektben, amelynek keretében a különleges Hunnia csipke verésének sajátosságait ismerhette meg ifjú tagunk, a terület ma élő legelismertebb mesterének iránymutatásaival. Az érintettek beszámolóit olvashatjátok:

A Mester, Turós Istvánné, Éva, a Népművészet Ifjú Mestere gondolatai:

„Nagyon kedvelem a Hunnia csipkét, mert készítése közben különleges veréseket használ, és munka közben sokszor kell előre gondolkodni, hogyan csináljam a következő lépést. A kreativitást 100%-osan kihasználja, így soha nem unom meg. Ezt a tipikusan magyar csipkét évekig csak néztem a régi könyvekben, de fotó alapján nem tudtam megcsinálni több mint 10 éves szakmai tapasztalattal sem. Csak Ónodi Szabó Sándorné, Ildikó nénivel való találkozás után tudtam elkészíteni, különleges fogásai miatt.

Az egyesület nyári továbbképzésein már háromszor tértünk vissza a Hunnia csipke oktatására, de idő hiányában mindig csak egy kis szeletét tudták megismerni az egyesület tagjai ennek a különleges technikának. Nagyon fontosnak tartom, hogy csipkénket a nagyvilág is megismerje, ezért oktattam már orosz, lengyel, szlovák és finn csipkeverőknek is.

Nagyon örültem a Mester és Inas programnak, mert lehetővé tette a mélyebb betekintést a Hunnia csipke készítésébe. A múlt technikáinak elsajátítása és mai felhasználásának megteremtése biztosítja számunkra, hogy gyermekeink is megismerhessék régi nagyjaink, mint dr. Fáy Aladárné különleges munkáit, aki a Hunnia csipkét 1906-ban alkotta meg.

Réka nagyon ügyesen sajátította el e különleges technikát. Bízom benne, hogy megszerette, és a jövőben is készíteni fog Hunnia csipkét.”

Az Inas, Soós Réka beszámolója:

„A Mester és Inas pályázatnak köszönhetően bővíthettem tudásomat, és Turós Évával belekóstolhattam a Hunnia csipke készítésének mikéntjébe. A közös alkalmakon átvettük az erre a csipkére jellemző alapmotívumok egy részét, a kisvirágtól kezdve a karikákon és szíveken át egészen a nagyobb, hálós mintákig, így a tanfolyam előrehaladtával egyre áthatóbb képet kaptam. Éva nagyon tapasztalt, és nagy szerencsémre a tapasztalatait szívesen meg is osztotta velem, a segítségével sok praktikus fogást sajátíthattam el. Hálás vagyok neki ezért, a pályázatnak pedig a lehetőségért, hogy tőle tanulhattam.”

  • Országos Ifjú Csipketábor

Idén 19. alkalommal szervezte meg egyesületünk az Országos Ifjúsági Csipketábort Terényben, a Hunnia Csipke Múzeumban július 31. és augusztus 6. között. Az idei év újdonsága volt, hogy a résztvevők ízelítőt kaptak a csipketervezésből is. A korábbi évekhez hasonlóan idén is gyönyörű alkotások születtek, a nem mellesleg nagyon vidám hangulatú táborban. Külön köszönjük a tábor főszervezőinek, Fáyné Tornóczky Juditnak, Soós Rékának és Vonsik Zsuzsának fáradhatatlan munkáját. Beszámoló helyett olvassátok szeretettel a fiatalok rövid gondolatait az együtt töltött hétről.

Miért szerettek ide jönni?

„Először is mert ez egy jól összeszokott kis csipet-csapat, és mivel csipkézés közben folynak a beszélgetések, jó a hangulat.”

„Én szerettem volna megtanulni csipkét verni, itt van rá lehetőségem, és van egy nagyon jó társaság.”

„Velem egykorúakkal dolgozhattam, és nem egy nálam sokkal idősebb a társaság. Sokkal több új dolgot tanultam, mint máskor.”

Mi az, amit jövőre szeretnétek?

„Varrótábor.”

„Én megtanulni ezt a horgolótűs bekötést meg ezeket, mert azt még nem csináltam.”

„Technikai fogások.”

„Én a tüllt szeretném kipróbálni.”

„Én szívesen kipróbálnám azt a hajócsipkét, amivel a fülbevalók készülnek.”

„Varrott csipke.”

„Mondjuk a hajócsipke, az engem is érdekel.”

„A fülbevaló engem is.”

Szeretnétek-e jövőre is jönni?

„Igen.” „Igen.”

  • Mesterségek Ünnepe 2022. augusztus 19-21.

Takácsné Bystrická Ludmila beszámolója:

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete is részt vett a 36. Mesterségek Ünnepén. Új helyszínen, a Tárnok utcában mutattuk be a csipkekészítés fortélyait. A korábbi évekhez képest kisebb helyen és csökkentett létszámmal, de változatlan lelkesedéssel és jó hangulatban tartottunk mesterség bemutatót az esős idő ellenére is. Nagyon sok látogató csodálta meg a munkáinkat a három nap során. Bár az időjárás nem volt végig kegyes hozzánk, a mesterek aratókoszorús felvonulása és az ünnepélyes kenyéráldás idejére kisütött a nap.

  • Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó

Az augusztus 26-28-ig tartó höveji II. Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozón Egyesületünk maroknyi csapata is részt vett. A találkozón az ország sok tájáról érkező csipkések igazi vásári hangulatban tölthettek el együtt kellemes időt. A község polgármesterasszonyának Vargáné Molnár Zsuzsanna szervezésének köszönhetően csodálatos vendéglátás és változatos programok részesei lehettünk.