Várakozásunkon felüli látogatottsággal zártuk előre meghirdetett decemberi programjainkat. Fáradtan, de nagyon boldogan zárjuk ezt az évet.

I./ Ünnepi készülődések Gárdonyban a Nemzedékek Házában, Martonvásáron a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban

A családoknak meghirdetett alkalmak meghitt hangulatban, teltházasan zajlottak, Sok-sok tevékenységgel ismerkedhettek a látogatók, s sok-sok ajándék született.

Gárdonyban november 16-án, 26-án, december 3-án, 10-én, Martonvásáron december 11-én vártuk a családokat.

II./ Adventi családi készülődés és népi iparművészeti vásár Gárdonyban a Nemzedékek Házában

A családias hangulatú vásárba az alábbi mesterségek jeles képviselői hozták el portékáikat, s engedtek betekintést munkájukba: mézeskalács, nemez, gyöngy, fazekasság, faművesség, szövés, ékszer, játék, bútorfestés.

A vásárlás mellett különféle ajándékkészítő foglalkozásokon is részt vehettek a látogatók.

III./ Advent a Várkert Bazárban

Az adventi vasárnapokon változatos programokkal vártuk az érdeklődőket. Készítettünk ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat. Az adventi koszorú, a mézeskalácsírás, a kisebb fonaljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínáltak a hozzánk érkezőknek.

Advent harmadik hétvégéjén, egy új helyszínen, a Királyi Lovardában vártuk az alkotni vágyó családokat. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhatott kedvére valót. Az idei mottónk: gyorsan –egyszerűen – szépet!

Nagyon nagy örömünkre (a covid miatt az elmúlt év kihagyása után) sok-sok visszatérő család készítette el nálunk ajándékát, s töltötte velünk az adventi vasárnapokat.

IV./ XXI. „Szép jelen szép csillag, szép napunk támad” című Adventi Népi Iparművészeti és Iparművészeti Kiállítás

A kiállítást 2021. december 8-án 16 órakor Berta József, Atilla király Gimnázium Hagyományőrző díjas rajz – kézműves tanára nyitotta meg. Gitáron közreműködött Szabó Bill Béla. A megnyitó után ajándékkészítéssel vártuk a látogatókat.

A kiállításhoz kapcsolódóan december 21-én 10-12 óráig és 15-17 óráig adventi készülődéssel (karácsonyfadíszek különféle anyagokból és ajándékzacskók készítése) vártuk délelőtt az iskolásokat, délután a családokat.

V./ XIV. Vándorlegény Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat és Kiállítás

Nyitott alkalmat szerveztünk a kiállítás helyszínén Dinnyésen, ahol konzultációval és kézműves foglalkozásokkal vártuk az alkotókat, oktatókat, családtagokat. Ennek időpontja 2021. december 9-e 14 órától 17 óráig volt. Nagy örömünkre sokan eljöttek erre az alkalomra, s közösen örülhettünk egymás munkáinak, s a forgószínpadszerűen szervezett foglalkozásokon is mindenki megtalálta a neki megfelelőt. Nagyon jó alkalom volt ez egymás megismerésére is. A tea, kalács, pogácsa mellett nagyon jó beszélgetések, kivételes eszmecserék zajlottak.

VI./ MeseKINCStár témanap és Ünnepi kirakat kiállítás a Klausz Gábor Könyvtárban 

2021. december 8-án a sikeres együttműködésnek köszönhetően újabb jól sikerült alkalmat töltöttünk a könyvtárban. Az élőszavas mesemondás (A tizenkét hónap) mellett a mesékhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és rejtvényes feladatokkal vártuk a gyerekeket.

VII./ Adventi koncertek

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 3 templomi koncert valósult meg advent időszakában a Velencei-tó környékén lévő települések – Nadap, Velence és Kápolnásnyék katolikus templomaiban. A program megszervezésének célja, hogy minél több olyan helyszínre eljusson ez a fajta kulturális élmény, ahol ritkán adódik lehetőség hasonló rendezvény megtartására. A Barokk korszak legkiválóbb zeneszerzőinek műveit fuvola-ének és orgona megszólaltatásában hallhatták az érdeklődők Pásztor Katalin, Pisch Anikó és Major László közreműködésében.