• Agárdi Almárium Termelői Piac és Közösségi tér 

2021. május 1-től minden szombaton várja az Agárdi Almárium a látogatókat a Sreiner tanyán – az Agárdi Pálinkaház udvarán. Lehet piacozni, előadásokat, zenét hallgatni és természetesen jókat enni is.

Lekvárokkal, szörpökkel, zöldségekkel, fűszerekkel, sajtokkal, füstölt áruval, mézzel, fürjtojással, kemencében sült rétessel, pékáruval, palántákkal stb. várják a látogatókat.

Minden alkalommal találkozhatnak az érdeklődők népművészekkel is. A M-ART szervezésében alkalmanként 2-3 alkotó csatlakozik a vásározókhoz, akik be is mutatják mesterségüket a látogatóknak, népszerűsítve népművészetünk egy-egy ágát. Kékfestő, mézeskalácsos, bútorfestő, gyöngyfűző, gyékényes, faszobrász, bőrműves volt többek közt eddig a vendégünk.

Képekben a megnyitó: https://www.youtube.com/watch?v=GMq4wvY0wmQ

  • Mester és tanítványai kiállítás

Mester és tanítványai címmel nyílt kiállítás május 14-én 17 órakor a Velence-tavi Galériában Dr. Gulyás Antalné szövő népi iparművész és tanítványai munkáiból.

A kiállításon Ági néni munkái mellett szép számmal láthatók a tanítványok munkái is. Kiállítók: Arany Istvánné, Gál Sándorné, Körözsi Sándorné, Nagy Lászlóné, Dr. Németh Rozália, Sigmond Gáborné, Sóthy Györgyné, Szabó Ferencné, Szabóné Rápolti Éva, Szenczi Jánosné, Szügyi Éva, Telbiszné Heckenast Csilla, Tóthné Máriássy Éva, Tömörné Majláth Viola.

A szövött anyagok felhasználásának sokféle módjával, formájával ismerkedhetnek meg a látogatók. A szőnyegek, futók, párnák, terítők mellett láthatók stólák, táskák, ruhák, blúzok, babák is.

A tárlat június végéig látogatható hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között a Velencei-tavi Galériában (Agárd, Sigray u. 1.) Belépés csak védettségi igazolással lehetséges.

  • „Békakoncert” – „Csupor Játékgyűjtemény”

Május 22-én 15 órakor nyílt meg a Gárdonyi Géza Emlékház foglalkoztató termében az M-ART rendezésében Békakoncert címmel.

Csupor István, a néprajztudós szenvedélyes játékgyűjtő is volt. Életében a néprajzon keresztül a tárgyi világ működését és a folklór világát tanulmányozta; néprajzi írásaiban precíz, szakmai arcát ismerhettük meg. Azonban nem állt távol tőle az irodalom képzelt világa sem. Családi olvasásra vagy önmagának szánt írásai, történetei a „LÉNYEK” fantáziavilágából merítettek. Az őt körülvevő tárgyaknak, élőlényeknek ugyanúgy története volt, mint a néprajzi tárgyaknak. A játékok vagy valós szereplők más-más formában életre is kelhettek.

A Gárdonyi Géza Emlékházban a most kialakításra kerülő „Csupor Játékgyűjteményben” tematikus tárlatokon ismerkedhetnek meg majd a látogatók e kivételes gyűjteménnyel.

A különleges, régmúltat idéző, kézzel készült játékokat felsorakoztató állandó kiállító sarok mellett izgalmas játékvilágba invitáljuk a látogatókat.

Ízelítő a tematikákból: „Nemzedékek játékai”, „Mackóvilág”, „Fiúk játékai”

Legelső tematikus rendezés a „ Békakoncert” címet kapta. Vannak itt békák –  kicsik, nagyok, pléhből, gumiból, agyagból, fából, s tán vaskarikából is…

A tárlat augusztus végéig hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig látogatható. Belépés a felnőtt kísérőknek csak védettségi igazolással lehetséges.

Mindkét kiállításhoz tematikus napokat szervezünk bejelentkezéssel.