• Befejeződött az „ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜL” című programsorozat

Befejeződött a másfél évig tartó „ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜL” című programsorozat, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00449 azonosító számú projektje.

A projekt célkitűzése:

Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy több korosztályt is érintsenek. Célunk volt a közösségépítés, a szemléletformálás az interaktív kulturális és közösségi programok során. Fontosnak tartottuk, hogy Székesfehérvár múltját és értékeit, örökségünket ezeken a programokon keresztül élményszerűen mutassuk be a résztvevőknek. Nem csak a tudásátadás, hanem a közös játék, alkotás élményének megteremtését is célul tűztük ki. Olyan hagyománnyá tehető, évről évre megrendezhető programokat kívántunk megvalósítani, melyek minden évben újabb iskolai osztályok bevonásával később is megvalósulhatnak. Kiegészíthetik az iskolai tanórai munkát, bővíthetik a gyerekek tudásanyagát, beépülhetnek akár iskolai keretek között a tanórán kívüli tevékenységekbe.

Programjaink a helyi felhívás 3.1.1. pontjában felsorolt tevékenységek közül az alábbiakhoz kapcsolódtak:

 1. alponthoz (Szemléletformáló érzékenyítő, közösségfejlesztő képzésekhez) kapcsolódó programok:
 • MintaKINCStár kurzus
 • Játszótársképző Pedagógus klub
 1. alponthoz (Szemléletformáló, interaktív kulturális és közösségi program)
 • Meseösvény
 1. alponthoz (Székesfehérvár múltját és értékeit, történelmi és természeti örökségét bemutató rendezvények, programok előkészítése és lebonyolítása) kapcsolódó programok
 • Te vagy aki léphet! Legyél István király!
 • FehérVÁRjáték – aktivitást növelő program, akció

Pályázatunkat három mérföldkővel valósítottuk meg: 2019 novembere, 2020 áprilisa és 2020 októbere volt a mérföldkövek zárása.

A programok megvalósítására elnyert támogatási összeg: 5 715 000 Ft volt.

Programjainkon több mint 550 fő vett részt.

Köszönjük a támogatást!

 • Befejeződött a Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 Közép-dunántúli Regionális Tárlata
 1. november 5-én zárult a kiállítás.
 2. október 28-án és november 4-én délután a kiállításhoz kapcsolódóan alkotó foglalkozásokat szervezünk A Szabadművelődés Házában.

A rendezvényen változatos programokkal vártuk az érdeklődőket. Ezen az alkalmon a különféle ajándékok készítésével többféle kézműves technikát sajátíthattak el a részvevők. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhatott kedvére valót: a gyorsan és egyszerűen elkészíthetőtől az elmélyülős, több időt, precizitást igénylő munkáig. Minden alkotó asztalnál készülünk kicsikre és nagyokra.

A család minden tagja kipróbálhatta a MintaKINCStáras játékszigetünkön a népi motívumokkal készült játékeszközeinket.

Foglalkozások:

A/ Csuhéfonó – Csuhé, csutka madárka készítése – Gelencsér Julianna

B/ Bőrműves – csatok, karkötők készítése – Farkas Réka

C/ Mézeskalács – ütőfás mézeskalács készítése – Seregély Mirtill

D/ Gyöngyfűző – Gyöngyben-gyöngy nyaklánc készítése Komendó Gabriella

A rendezvényünk ingyenes volt, de résztvevőknek regisztrálniuk kellett.

Napsütéses alkotások

Pecséttel és ütőfával készíthettek mézeskalácsot

 • Ünnepváró adventi kisfilmek

Egyesületünk alkotóinak a részvételével karácsonyváró kisfilmek készültek a Várkert Bazár megkeresésére.

Cz. Budai Katalin – festett karácsonyfadíszeket, Komendó Gabriella – gyöngy angyalkát, Kapovits Réka – papír karácsonyfadíszeket, Gonda Emma – filcből „mesekönyvet” készített. Az ötlettár december lesz látható a Várkert Bazár oldalán.

 • 2020. évi a Közép-dunántúli Régió Népi iparművészeti zsűri és Adventi kiállítás

Egyesületünk idén is megszervezte a hagyományos adventi népi iparművészeti és az iparművészeti zsűrizést. Az alkotásokat november 6-án és 9-én gyűjtöttük. A zsűri tervezett időpontja november 11-12 volt, ez sajnos a Corona vírus második hulláma miatt bekövetkezett intézményzárások meghiúsították.

A népi iparművészeti zsűrizésre beérkezett tárgyakat felszállítottuk a Hagyományok Házába Budapestre, ahol november 18-án megtörtént a zsűrizés. A tárgyak még aznap este visszaérkeztek Székesfehérvárra.

Egy kis statisztika: 42 fő alkotó, 154 db tárgy, HMR 21 db, HMT 37 db, MMR 11 db, MMT 37 db, ajándéktárgy 13 db, a zsűri döntése alapján 35 db elutasítva.

November végén az idei zsűrizett anyagból virtuális kiállítást rendezünk Dinnyésen. Nagy örömünkre szolgált az ottani intézmény fogadókészsége és az alkotók pozitív hozzáállása. Így idén is megrendezzük, bár „kicsit másképp” az egyesületük által szervezett hagyományos adventi kiállítást.