• Mesélni, játszani jó! szakmai nap

Szeptember 7-én a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 3. és 4. osztálya a pedagógusok aktív részvételével Meseösvényen vett részt. A gyerekek élőszavas mesemondás után akadályversenyen játékos feladatok segítségével dolgozták fel a mesét.

Szeptember 8-án, 9-én és 28-án az YBL Miklós Szakközépiskola és Szakiskola hallgatóinak részvételével tartottuk meg a rendezvényt.

A kialakult vírushelyzet miatt szakmai programunkat több napra osztva kisebb létszámmal, és több alkalommal tartottuk meg. Témánk idén is a játék és a mese kapcsolata volt. A bevezető előadás után gyakorlatorientált foglalkozások keretében a résztvevők a meséhez kapcsolódó játékokat, alkotásokat készítettek. Ismerkedve a népművészeti minták formavilágával.

 • MintaKINCStár napok Fehérvárcsurgón, Alapon és Magyaralmáson

Szeptember 8-án és 17-én a fehérvárcsurgói és alapi Óvodában a nagycsoportos gyerekek vettek részt foglalkozásunkon. Témánk az ősz egyik legjelentősebb tevékenysége a szüret volt.

Fazekas Jankó meséjét követően Miskakancsó és emberalakos butella bábokat és készítettünk, présházakat és parasztházakat színeztünk a gyerekekkel. A foglalkozás zárásaként, figyelem összpontosító, memóriafejlesztő játékokat játszottunk.

17-én délután a magyaralmási alsó tagozatosoknál vendégeskedtünk a programmal. Ez alkalommal csuhéból táltos paripák is készültek a meséhez.

 • Szövő bemutató a 3 mesterség =1 kiállításon

Szeptember 10-11-én a kiállításhoz kapcsolódó mesterségbemutatókat szerveztünk a székesfehérvári Tóparti Gimnázium művészeti tagozatos diákjainak. Dr. Gulyás Antalné a szövésről beszélgetett a fiatalokkal, majd különféle szövés, fonás technikákat mutatott be, melyeket a fiatalok is nagy örömmel és érdeklődéssel próbáltak ki.

 • Hatvanban jártunk a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon

11-én, pénteken délután pedagógusoknak tartottunk előadást a MintaKINCStát programról. A foglakozáson őszi témákat dolgoztunk fel. Készültek Miskakancsós játékok, betyáros-, virágos varázsképek. Satíroztunk tulipánokat faragott sablonok segítségével, de mindenki elkészíthette a saját karcol/mélyített satírozólapját matyó virágminták felhasználásával. Különleges technikával is ismerkedhettek a résztvevők, olajpasztelles maszatolással alkothatták meg saját Miskakancsójukat. A jó hangulatú délután foglalkozás után kíváncsian vártuk a szombati családi programot. A hozzánk látogatók ismerkedhettek a hímzés egyszerűbb fogásaival, keresztszemes hímzéssel medálokat, láncöltéssel és pelenkaöltéssel szívecskéket készíthettek. Színezéssel a fafaragásokról megelevenedő betyárok és Miskakancsók felhasználásával bábok készülhettek illetve a bábozás hátteréül szolgáló présházak, parasztházak.

 • Civil Nap

Egyesületünk részt vett a szeptember 12-én szervezett Székesfehérvári Civil Napon. A hagyományosan minden év szeptemberében megszervezett programon mutatkozhatnak be a lakosság számára a városban működő egyesületek, alapítványok. Népszerűsítve tevékenységüket, programjaikat. Idén a Fejér Megyei Népművelők Egyesületével közös pavilonban a MintaKINCStár játékainkkal ismerkedhettek meg a hozzánk ellátogatók.

 •  Megyenap

Szeptember 18-án nagy örömmel vettünk részt szeptemberben a Megyenapon a Fejér Megyei Önkormányzat éves nagy rendezvényén az Etyeki Látogatóközpontban. A rendezvény gyermekprogramjában bemutatkoztak a Hungarikum Kincsesláda játékpark és a MintaKincstár. Mindkét program kapcsolódik a Fejér Megyei Értéktár munkájához. Több megyei és országos rendezvényen képviseltük már a megyei értéktárat.

 • Jó gyakorlatok konferencia

Szeptember 21-22-23-én részt vettünk a Jó gyakorlatok Konferencián, Zalaegerszegen, a Hagyományok Háza által létrehozott régiós feladatellátók, szokásos éves programján.

Megismerkedtünk többek között a Gébárti Kézműves Házban folyó munkával, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységével, a Regionális Népi Kézműves Alkotóház szerepével. A második napon előadásokat hallhattunk a határon túli magyar területeken folyó munkáról. Érdekes és tanulságos csoportmunkában ötleteltünk, vitattuk meg a Hálózat tartalmi és szervezettségi kérdéseit. A záró napon a hálózat tagjai közül mutatkozott be a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, a Vas megyében működő népművészeti programok, illetve az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Hidak-Fórum programja.

 • Alkotóházak hétvégéje

Szeptember 26-27-én nyitott kapukkal várta az érdeklődőket a Galagonya kézműves és meseudvar. Komendó Gabriella nyitott műhelye rétes sütésre és kézműveskedésre várta a látogatókat. Szőttünk, fontunk, sütöttünk, főztünk kicsikkel, nagyokkal közösen, természetesen az élőszavas mesemondás sem maradhatott el. A vírushelyzet miatt az eredetileg tavaszra tervezett program ősszel valósult meg.

 •  MintaKINCStár bemutató az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon.

Szeptember 26-27-én részt vettünk a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában szervezett rendezvényen. Érdekes vizuális technikákkal és MintaKINCStár játékokkal vártuk a családokat. 

 • Tanuljunk népművészetül kurzus kezdődött Kiscsőszön

Október 3. egész napos képzéssel kezdődött az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület által szervezett kurzus. Soproni, veszprémi, tüskevári, devecseri pedagógusok részvételével. A Hagyományok Háza akkreditált képzését egyesületünk tagjai Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma vezetik.

 • Táncházfesztivál 2020 – Budai Fonó

Október 4-én egyesületünk részt vett a Budai Fonóban megrendezett programon. Változatos standokkal, játékokkal és foglalkozásokkal vártuk a kicsiket és nagyokat. A MintaKINCStár játékok mellett, készíthettek a látogatók bőr karkötőket és csatokat, mintázott-festett mézeskalácsokat, színezett Miskakancsó bábokat papírból 10 órától 16 óráig.

 • Országos Népművészeti Kiállítás Közép-Dunántúli Regionális Tárlata

Október 11-én 15 órakor nyílt meg a Közép-Dunántúli Régiós Kiállítás.

A kiállításon 15 népművészeti szakágból 69 egyéni alkotó, 5 alkotócsoport közel 500 alkotása látható. A kiállítást megelőzte a szeptember 30-án tartott zsűrizés. A több mint 600 darabból megközelítően 500 alkotás került kiállításra a 11 tagú szakmai zsűri döntése alapján.

A kiállítást Kósa Klára keramikus művész, a reneszánsz kerámia újraélesztője, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja nyitotta meg.

A megnyitón közreműködött: Hahn-Kakas István és Tombor Bea, kísér a Barátok zenekar.

Az ötévente megrendezésre kerülő rendezvény felmenő rendszerű, az országos kiállítását Budapesten, 2021 tavaszán rendezik meg.

Október 12-én 24 tagú szakmai zsűri választotta ki az Országos kiállításra kerülő alkotásokat.

 • Megyekorzó

Móri Bornapok – bemutatkozott a MintaKINCStár program

Október 3-án és 10-én a Fejér Megyei Értéktár Bizottság felkérésére részt vettünk a Móri Bornapokon és az Ercsi Egészségnapon. A programokon szervezett Megyekorzó részeként a Fejér termék-ek mellett a Hungarikum Kincsesláda játékparkkal közösen a MintaKincstár is bemutatkozott.