• Maradj otthon – alkoss otthon! Online órák, kiállítások…

„Örökségünk örökségül” TOP.-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00449 azonosító számú projektjének keretein belül két nagyobb szabású programot szerveztünk és tartottunk.

.MintaKINCStár kurzus, Pedagógus klub

Mindkét programblokk célcsoportja a pedagógusok voltak. Óvónők, alsó- és felső tagozatban tanítók, szakkörvezetők, népművészeti-, néptánc csoportok vezetői, szabadidő szervezők.

Célunk volt, hogy a résztvevők megismerjék a magyar népművészet díszítő motívumait és ez által elsajátítsák népművészeti anyanyelvünket. Célunk volt, hogy a pedagógusok megismerkedjenek új módszerekkel, technikákkal, anyagokkal, eszközökkel, együttműködési formákkal. A hallgatók a tanfolyam során szerzett ismeretekkel képesek olyan foglalkozásokat tartani, játékeszközöket készíteni, amelyek a játék élménye mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat, formákat.

Január-február a tervezés, szervezés időszaka volt. A március közepén a Corona vírus miatt kialakult különleges helyzet átalakította terveinket. Képzésünket átszerveztük, a jelentkezett hallgatók véleményét is kikérve a kurzusok on-line formában történő megvalósítása mellett döntöttünk, kihasználva a technika adta lehetőségeket, a youtube csatorna által kínált élő adást választottuk.

Az online órák menete:

A foglalkozásvezető bemutatta a készítendő mintadarabokat, azok elkészítésének menetét. gyakorlati tanácsokat és felhasználási ötleteket adott.

A hallgatók emailben, nyomtatható változatban megkapták a szükséges sablonokat, mintákat, melyek segítségével otthoni munkában mindenki elkészítette saját játékeszközét. Erről fotót, minta alapján játékleírást is készített, s emailben megküldte.

Nagyon sikeres programokat zártunk, s el is határoztuk, hogy szervezünk ilyen kurzusokat. Erről hamarosan küldünk tájékoztatást.

1.Várkert online

Újabb együttműködésre vállalkoztunk a Várkert bazár üzemeltetőjével. A Várkert online április 22-től, 10 héten keresztül kézműves foglalkozással várta/várja a gyermekeket. Ebben az időszakban a tavaszi-nyári hónapokhoz kapcsolódnak foglalkozásaink. A videókban olyan alkalmakra is ajánlunk kézműves és alkotótechnikákat, mint a Föld napja, Anyák napja, Gyereknap, Pünkösd.

2. Online kiállítás

Nagy örömünkre egyik állomása lehetünk a „Harminc év csipkéi” című vándorkiállításnak. A Magyar Csipkekészítők Egyesületének jóvoltából, az egyesületük megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett tárlat csodálatos munkái hamarosan láthatóak lesznek virtuális galériánkon keresztül. Amennyiben feloldják a művelődési intézményben a látogatási tilalmat, úgy élőben is meg lehet majd tekinteni az ország csipkéseinek munkáit.

3. Online szakköri munka

Szakkörvezetőink ebben az időszakban szakköri tananyagfejlesztéssel, lépésről lépésre útmutatóval ellátott füzetekkel készültek/készülnek a korlátozások megszüntetése utáni munkára.