M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Tökfesztivál a Farkasvermi úti közösségi Házban

November 8-án kézműves délutánt tartottunk Székesfehérváron a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban. A program szervezői Tökfesztiválra hívtak minket. A sütőtökből készült finomságokról – sütőtökkrémleves, sütemény, sülttök a házigazdák gondoskodtak.

Programunk élőszavas mesemondással kezdődött. Az általános iskola kisdiákjai a mesehallgatás után választhattak a kézművesprogramok közül. Kosárkát, mézeskalácsot, gyékény/csuhé madarakat, képeslapokat, üdvözlő kártyákat készíthettek, fonalat sodorhattak velünk. Nagy örömünkre több kisgyerek a napközi után szüleivel is visszatért hozzánk még egy kis közös alkotásra.

  • Régi, ritka mesterségek kiállítás.

November 14-én nyílt a Szabadművelődés Házában a Régi, ritka mesterségeket bemutató kiállításunk.

A kiállítást Ament Éva a NESZ Régi ritka Mesterségek Szakmai Bizottságának vezetője nyitotta meg, a megnyitón közreműködött a székesfehérvári Hungarikum Együttes.

A kiállítás során bemutatókat szervezünk az érdeklődők számára, megismertetve őket ezekkel a mesterségekkel, remélve, hogy a fiatalok és a felnőttek érdeklődősét egyaránt fel tudjuk kelteni.

A választott mesterségek: papírmerítő, könyvkötő, faszobrász, faesztergályos, ütőfás mézeskalácsos.

November 21-én mézeskalácsos és esztergályos, 28-án mézeskalácsos, esztergályos, papírmerítő és könyvkötő bemutatókkal várjuk a gyerekeket.

  • Márton nap a Bory Jenő Általános Iskolában.

November 15-én pénteken a Bory Jenő Általános Iskolába vártak minket Márton napi programra, melyen az alsó tagozatos gyerekek mellett az ötödikesek is részt vettek.

Forgószínpad jellegű megoldással minden foglalkozáson 2-2 osztály vett részt.

1-2 osztályosok mézeskalácsot, libamintás tányért, kosárkát készítettek, a 3-4 osztályosok filcből és gyékényből libát készítettek, fonalat tekertek, az 5 osztályosok vasalós gyöngyből készítettek kacsás, libás képeket illetve memóriadrótra és drótra gyöngykarkötőt és virágot fűztek.

A programot a 6. osztályosok által készített libazsíros kenyér és párolt káposzta uzsonna zárta.

  • Közép-dunántúli népi iparművészeti és iparművészeti zsűri és kiállítás.

November 19-én és 20-án szerveztük meg a beérkezett tárgyak zsűrizését.

A zsűrizést és az adventi kiállításra a javaslatot a Hagyományok Háza, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által felkért szakemberek végezték.

A népi iparművészeti zűrire 39 alkotó 128 db tárgyat nyújtott be, melyből a zsűri döntése alapján HMR minősítést: 16 db, HMT minősítést: 48 db, MMR minősítést 4 db, MMT minősítést 20 db alkotás ért el. 32 tárgy nem kapott minősítést,

Az iparművészeti zsűrire 24 alkotó adott be tárgyakat, kollekciókat. A zsűri kiemelten megdicsérte Vincze Mátyás papírmerítő, Szocska Ágnes ékszerkészítő, Radeczky Jenőné bútorfestő, Balláné Czuczka Gemma textilműves, Pásztor Sarolta bőrműves, Sevella Zsuzsanna játéktervező munkáit.

Köszönjük az alkotók és a zsűri munkáját. Szeretettel várunk mindenkit december 5-én 17 órakor a zsűrizett anyagokból  nyíló „Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt” című kiállításunkra A Szabadművelődés Házába.