M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • Közép-Dunántúli kézműves szakkörök szakmai találkozója

Második alkalommal szervezte meg a NESZ a Közép-Dunántúli kézműves szakkörök fejlődését segítő a szakmai találkozót, Székesfehérváron május 18-án.

A délelőtti előadók és előadásaik:

 • Ötvenszínű kosár – sokszínű termék
  Kozma Ilona – kosárfonó népi iparművész
 • A szalmafonás régen és ma
  Szukits Éva − szalmafonó
 • A fehér hímzés Magyarországon
  Ország László − népi iparművész, a Népművészet Mestere,
  a Magyar Kultúra Lovagja
 • Szálasanyagok a mai lakáskultúrában
  Bárány Mara − népi iparművész

Délután szakmai, gyakorlati bemutatókra és beszélgetésre kerül sor. A délutáni bemutatókba az előadók mellett bekapcsolódtak viski vendégeink Fátán Emma és Lukjanova Klára csuhéművesek és Cz. Tóth Hajnalka (a Népművészet Mestere) aki az úri hímzésekből hozott ízelítőt/mintákat a  részvevőknek. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei programon is sokan voltak.

A rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

 • Hetedhét Hatvan népmese-kiállítás

Hetedhét Hatvan – Mesék selyemre álmodva és fából teremtve címmel nyílt népmese-kiállítás május 20-án a Hatvany Lajos Múzeumban. A kiállítás az idei Hetedhét Hatvan Mesefesztivál nyitó rendezvénye s június 15-éig látogatható.

A kiállításon Várnay Krisztina selyemfestő, alkotó-fejlesztő meseterapeuta és Láng György  fafaragó munkái tekinthetők meg. Egyesületünk tagja Láng György Mesék fába oltva című kiállítását látták a hatvani fesztivál szervezői, s hívták meg az alkotót a hetvenhét magyar népmesét ábrázoló táblaképeivel.

 • Tanfolyam

Befejeződött a Barkó Kézműves Egyesület szervezésében tartott „Tanuljunk népművészetül” 60 órás akkreditált pedagógusképzés. A tanfolyam vezetője Sevella Zsuzsanna egyesületünk tagja.

A képzéshez kapcsolódóan MintaKINCStár foglalkozásokat tartottunk az ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolában és a nekézsenyi és sajónémeti Óvodában. Az intézmények pedagógusai is részt vettek a tanfolyamon, s nagy örömmel láttak minket vendégül.

Nekézsenyben megismerkedhettünk a Hagyományok Háza gyűjtemény létrehozójával, aki hosszú évek óta gyűjti a Barkó tárgyi emlékeket.

 • Táborok

Két alkotótábort szervez a NESZ Székesfehérváron az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében.

 • XXV. Fehérvári Csipkehét
 1. június 24-28.

Felnőtt csipkeverő szaktábor kezdőknek és haladóknak

 • XII. ORSZÁGOS BÚTORFESTŐ HÉT
 1. július 22–26.

Ifjúsági és felnőtt korosztály számára, kezdőknek és haladóknak

Bővebb információ: magyarart@gmail.com e-mail címen kérhető a programokról.