M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • A munka dicsérete

Kisebb-nagyobb asztalterítők, oltárterítők, díszpárnák, csodaszép viseletek és egyéb hímzések sorakoztak a Művészetek Háza kiállítótermében: a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága (M-ART) a tavaly októberben elhunyt Párniczky Józsefné Ilonka néni Gránátalma- és Király Zsiga-díjas hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere tudásának és elhivatottságának állított emléket a kiállításában.

A 92 éves korában elhunyt Ilonka néni élete során lányok, asszonyok százait tanította az igényes, a szeretettel készített kézimunkák fortélyaira. Szekrények, sublótok sötétéből, ládák mélyéről napvilágra hozta megyénk fehérhímzéseit: neki köszönhető, hogy Fejér megye fehérhímzései megmaradtak az utókor számára.

A kiállítás megnyitójának közönségét köszöntve Gonda Emma, a Fejér Megyei Művelődési Központ népművelője elmondta: Ilonka néni hagyatéka óriási, a kiállítás anyagát két lakásnyi dobozból válogatták ki. Saját munkái mellett rengeteg a gyűjtött anyag is, hiszen szenvedélyesen gyűjtötte, fotózta, rajzolta Fejér megye hímzésmotívumait. Az összegyűjtött hímzéseket széles társadalmi összefogással Fejér megye mintakincséből címmel három szakkönyvben adták ki 1981-ben, 1984-ben és 1986-ban. A különleges tárlat csak egy szeletet mutat be Ilonka néni alkotásaiból és gyűjteményéből, emellett tanítványai munkáiból is látható ízelítő, továbbá oklevelei és életének egyéb érdekes dokumentumai is megtekinthetőek.

Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke arról beszélt, hogy ma, a gépi hímzések korában különösen nagy értéke van Ilonka néni munkásságának, hatalmas gyűjteménye önmagában egy kis értéktár, és örömmel vette, hogy ő maga dolgozhat azon, hogy ez bekerüljön a Fejér Megyei Értéktárba. A M-ART képviseletében Gonda Emma az alkalmat megragadva át is adta ez erről szóló hivatalos kezdeményezést az elnöknek.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője, aki maga is hímző, Ilonka néni pályáját, munkásságát tekintette át, felidézte találkozásaikat és közös munkáikat. Mint mondta, Ilonka néni már ahhoz a nemzedékhez tartozott, amely nem otthonról hozta, hanem iskolában tanulta a hímzés mesterfogásait. A hetvenes évek elején a Fejér Megyei Művelődési Központban indított hímző szakkörvezetői képzésbe kapcsolódott be, tudását folyamatosan fejlesztette, és tovább is adta: tanfolyamokat, szakköröket vezetett.

A megnyitón közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus, Zemlényi Katica vezetésével. Az esemény előtt Az úri hímzés varázsa címmel Cz. Tóth Hajnalka Gránátalma-díjas hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere vezette be az úri hímzés rejtelmeibe az érdeklődőket. A kiállítás február 28-a és március 23-a között volt nyitva.

  • Ismered? Ismerd meg a népművészet kincseit!

Nyolc csapat részvételével zajlott március 14-én a Megyei Művelődési Központban a M-ART általános iskolások számára hirdetett vetélkedője. A résztvevő gyerekek változatos feladatokon keresztül ismerkedhettek a népművészeti minták világával.

Hímeztek – keresztszemes mintákat, varázsképet készítettek – miskakancsók és tányérok motívumainak felhasználásával. Maszatoltak, szalvéta gyűrűk mintáit szurkodták, satíroztak vésett mintákat, színes indigó technikával madarak, zsugorfóliából rátétmintás kulcstartók készültek. Igazi élménypedagógiai délelőttöt tölthettek együtt a gyerekek és a foglalkozás vezetők, a közös játék, az alkotás, a sok-sok megtapasztalt és kipróbált új ismeret volt a legfontosabb ezen a délelőttön mindenki számára.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET