M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Gyermekek utcája a Mesterségek Ünnepén

Az idei programban a Családok éve alkalmából kiemelt szerephez jutottak a gyermekeknek, családoknak bemutatót tartó programok.

A M-ART MintaKINCStár programjával színesítette az idei napokat. Voltak játszószőnyegeink a kisebbeknek kirakókkal, labirintusokkal, népi fajátékokkal. Ismét találkozhattak az érdeklődők a festőállványokra kihelyezett népművészeti mintákból készített fejtörőinkkel, hibakeresőinkkel, színezőinkkel. Az alkotó sátrakban sokféle tevékenységgel vártuk a családokat. Öröm volt számunkra látni, hogy a legtöbben asztalról asztalra haladva mindent végig próbáltak. Kicsik és nagyok boldogan vitték magukkal elkészített kincseiket. A négy nap alatt lehetőségünk nyílt beszélgetni is az érdeklődőkkel, megismertetni őket a kiadványainkkal, terveinkkel. Már nagyon várjuk a következő találkozást.

  • Csoóri pályázati támogatást nyert a M-ART

Sikeresen pályázott a M-ART egyesület az Örökítő Tudásátadás című programtervével a „Csoóri Sándor Alap” tárgyalkotó népművészeti közösségek szakmai tevékenységeinek támogatására kiírt pályázatán.  Pályázatunkban a képzések, témanapok, témahetek, táborok, versenyek kaptak helyet. A programokat októberben hirdetjük meg. Bővebb információ Gonda Emma emmagond@gmail.com

  • MintaKINCStár szakmai nap, 2018. október 19-én

„Kis korsó, nagy korsó, torkomat újító, ruhám rongyosító” címmel szakmai napot szervezünk pedagógusoknak, óvónőknek, közművelődési és közgyűjteményi szakembereknek.

Helyszín: Csákvár, Vértes Múzeum

A XIX-XX században Csákvár a Dunántúl legnagyobb fazekasközpontja volt: a mesterség fénykorában, 1833-ban 193, 1900-ban 131 önálló mester forgatta műhelyében a fazekaskorongot.

A szakmai nap témája a fazekasság. A délelőtti elméleti előadások után 11 órától forgószínpad szerű gyakorlatorientált foglalkozáson ismerkedhetnek az érdeklődők a fazekasság forma és mintavilágával. Készíthetnek az okatási munkát segítők játékokat a fazekas edények, miskakancsók, ember alakú butellák, tálak mintáinak felhasználásával.

A program során kipróbálható és elkészíthető játéktípusok: dominó, memória játék, sziluettek, logikai játékok.

A résztvevők megtekinthetik a csákvári fazekasság hagyományairól szóló kiállítást. A szakmai nap során ötleteket kapnak e népi mesterségről, formavilágának, motívumkincseinek megismertetéséhez a tanórai és tanórán kívüli keretek között.

  • Mesterség tanítása a Rác utcában

A Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza adott otthont a M-ART által 2018. július 30-tól augusztus 5-ig szervezett alkotóhétnek. A kézműves programra jelentkezők három kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg.

Az alkotóházban nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a táborba jelentkező kicsiket és nagyokat.

A nemezkészítés fortélyaival idén az abai Józsa-Szaka Kata, a népművészet ifjú mestere ismertette meg a táborozókat. Főleg gyermekjátékok készültek a táborban, de nagyobb táskákat és viselet kiegészítőket is készíthettek a résztvevők.

A bőrműves fogásokkal a dinnyési Sipos Tamás, a népművészet ifjú mestere ismertette meg a résztvevőket. Kisebb tarisznyák, nagyobb válltáskák születtek, sőt cipők, szandálok is készültek a mester irányításával.

Idén a szálasanyagos csoport két műhellyel is indult. A Bárány Mara, népi iparművész vezette csoport, csuhépapucsokat készített. Csifó Erzsébet Erdélyből érkezett csuhéműves, a csuhé üvegbekötés alaptechnikai fogásait mutatta be a résztvevőknek.

A táborban egészen szombat délig alkottak az ügyes kezűek; gyerekek és felnőttek egyaránt, összesen huszonöten.

Minden délután valami különleges programmal is kedveskedtünk az érdeklődőknek, így helyi népzenei értékeinkből tartott ízelítőt Varró János népzenész, valamint helyi gasztronómiai és népművészeti bemutatót is szerveztünk.

Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron az alkotótábor létrejöhetett! Jövőre is tervezzük az ifjúsági és felnőtt alkotótábor megvalósulását.

  • Gyermek Fafaragó Alkotótáborunknak is a Mesterségek Háza adott otthont, 2018. augusztus 27. és 31. között.

Az alkotótábor fontos alapelvének tekintettük – mely elsősorban a játékkészítő és kézműves műhely programjain keresztül valósult meg – hogy a szakmai programjaink a helyi tárgyalkotó népművészet megőrzését szolgálják.

A táborunk lényege a játék – az alkotás – az öröm – az elkészült játékeszköz.

Amit kínáltunk az a művészeti ághoz illő környezet, a megfelelő felszereltség és a magas szintű szakmai felkészültséggel rendelkező előadók.

A Fafaragó tábor vezetője Láng György a Művészetek Háza gyermek fafaragó szakkörvezetője a M-ART egyesület tagja, valamint a fafaragó tábor meghívott oktatói, segítői Viasz Zoltán hangszerkészítő a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület tagja és Hegedüs István a Művészetek Háza felnőtt fafaragó szakkörvezetője.

A szakmai hét célja volt, hogy a gyerekek a hét végére saját maguk által készített alkotásokkal gazdagodjanak.

A hét nagyon gyorsan eltelt, vele sajnos a nyár is. Köszönet illeti a három türelmes mestert, mert nem csak mesterségre, de emberségre is tanították a 12 fős tábor fiú csapatát.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET