M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • Sajtótájékoztató a Fonó Budai Zeneházban

Május 30-án sajtótájékoztatón jelentették be az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt indítását. A Hagyományok Háza, a NMI Művelődési Intézet Nkft. és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége konzorciumi együttműködés keretében valósíthatja meg a projektet.

A sajtótájékoztatón a M-ART bútorfestő, szövő és MintaKINCStár standdal vett részt.

 • Fehérvári Csipkehét

Június 25-29-e között szervezte meg a NESZ Székesfehérváron a M-ART egyesület és a Művészetek Háza támogatásával a XXV. Fehérvári Csipkehetet.

A program az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A jelentkezők az egyhetes képzés alatt megismerkedhettek bedfordshire-i csipkével, valamint Balatonendrédi dupla pávafarkas szálcsipke elkészítésének technikájával. A tábort Kárpáti Veronika csipkeverő oktató vezette. Az alkotótábor délutáni bemutató foglalkozásainak témaköre a határon túli értékeink bemutatása volt. Vendégeink a felvidéki csipke variációiból a Rozsnyó és környékének csipke kincseinek bemutatását és foglalkozását vezették, Angela Czintelová, Anna Urbánová, Malvína Jakabová rozsnyói csipkeverők.

 • Nemzetiségi Nap

Színes programokkal, kézműves bemutatókkal, népzenei és néptánc produkciókkal vártuk az érdeklődőket július 8-án a székesfehérvári, Rác Templom udvarába.

A program, a szerb Nemzetiségi Önkormányzat Iván napi búcsújához kapcsolódott. Szervezője a NESZ, résztvevői a M-ART és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének kézművesei.

A színpadi produkciók sorát a Szabad Színház bábelőadása nyitotta meg, majd felléptek a vértesacsai, vértesboglári, vértessomlói német nemzetiségi tánccsoportok, a Rozmaring Szerb Táncegyüttes Budakalászról, a Triandafylla Egyesület Beloianniszból, Varró János, a Rozmarin FolkStars, a Szomerer Jungs és a Flare Beás Zenekar.

A program az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

 • XII. Országos Bútorfestő Hét

Július 23-27-e között szervezi meg a NESZ Székesfehérváron a M-ART egyesület és a Művészetek Háza támogatásával a XII. Országis Bútorfestő Hetet.

A magyar díszítőművészetnek egyik legszebb, legkifejezőbb eszköze a népi bútorfestés. 2006-ben indítottunk el egy folyamatot, melyben évről-évre más – a történelmi Magyarországon fellelhető – tájegységek örökségét, stílusát ismerhetik meg a jelentkezők. 2018-ban tervezzük Torockó hagyományos bútorfestészetének bemutatását. Meghívott szakmai vezető Király Ferenc, Torockón élő bútorfestő, népi iparművész.  A neves szakértő segítségével gyakorlati tanácsokat és útmutatást, új festési technikát tanulhatnak a résztvevők.

A program az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében valósul meg.

 • Nyári táborok

A M-ART idén nyáron több gyermek táborban is tartott foglalkozásokat.

Vendégeskedtünk Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület táborában, Velencén a székesfehérvári ifjúsági táborok mind a négy turnusában, Rédén a hagyományosan megrendezett népzenész és néptáncos táborban.

 • Akkreditált képzések

Sevella Zsuzsanna MintaKINCStár módszertana alapján a Hagyományok Háza új akkreditált képzéseket indít 2018 óvodapedagógusoknak és általános iskolai tanároknak és tanítóknak.

A képzés célja a pedagógusok módszertani kultúrájának, szemléletmódjának gyakorlatorientált bővítése, népünk formavilágának, díszítő motívumainak megismertetése, beépítése a tanórai és tanórán kívüli munkába. A képzést vezeti Sevella Zsuzsanna.

 • Népművészeti minták a felső tagozatosok vizuális nevelésében – különleges technikák, különleges eszközök. (30 órás)
 • A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal kisiskolás korban.(60 órás)
 • A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal óvodás korban (60 órás)

Bővebb információk ősszel.

 • Jászberényben mutatkozott be a MintaKINCStár.

Június 26-án a mutatkozott be Jászberényben a Rekonstrukciós kísérletek és eredmények a néphagyomány élő gyakorlatában címmel a Hagyományok Háza által szervezett konferencián a MintaKINCStár.

Június 25-e az előadások napja volt. Elméleti előadásokon ismerkedhettünk a Jászsági Népművészeti Műhely munkájával, a Hajdútáncok tanításának pedagógiai alkalmazásával, a bácskai és jászsági táncok rekonstrukciójának kérdéseivel.

26-án délelőtt gyakorlatorientált foglalkozást tartottunk a résztvevőknek, ahol kipróbálhatták a mintakincsek feldolgozásának lehetőségét a különböző játéktípusokon keresztül.

 • Mesterségek Ünnepe

Augusztus 17-20. között mindenkit szeretettel várunk a MintaKINCStár családi programmal a Sikló utcában.

A játékokon varázslatos népi minták jelennek meg: különböző tájegységek hímzésmintái, pásztor faragások mintái, kékfestő minták, mézeskalács ütőfák mintái, szűrhímzések, miskakancsók.

Lesz itt: memóriajáték, mátrixok, illeszd a helyére!, bújtasd el!, nyomozz!, óriás dominó, ragassz és színezz!, rakd össze!, öltöztesd fel!

Alkotó foglalkozások: különféle fonalmunkák segítségével könyvjelzők, kulcstartók, karkötők, kicsi bábok készülnek. De készítünk virágszőnyeget is.

Régi játékok: pecázás, lengőteke, patkódobálás, csigafuttatás, gólyaláb, nemezlabda reptetés, célbadobás, hintalovak.

Játéksziget – időutazás hazánk jelképei, nevezetességei körül.

Memóriajáték, rejtvények tára, koronázási jelképek lapozós könyvben, óriás puzzle, építőjáték, óriás társasjáték

 • Rád hagyományozom napok

A Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében két programon vettünk részt. Soponyán a népdalénekes kör szervezésében találkoztak a fejér megyei népdalkörök, Móron a helyi nyugdíjas klub mutatta be az érdeklődőknek a régebbi korok játékait és kedvelt ételeit. Mindkét programon bemutatkozhattunk a MintaKINCStárral. A résztvevők megismerkedhettek játékainkkal, ezenkívül, alkothattak velünk a mai minták által inspirált tárgyakat is.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET