M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Közép-dunántúli kézműves szakkörök szakmai találkozója

Sikeres szakmai napot szervezett május 19-én, a NESZ Székesfehérváron.
A több mint 50 résztvevő a délelőtt során érdekes előadásokat hallgathatott meg.
Gonda Emma bevezető előadásában az értéktárak szerepéről, fontosságáról beszélt, Bárány Mara a határon túli szálasanyag felhasználásáról tartott képes beszámolót, Legeza Márta a dániai kosárfonó találkozó és vásár tapasztalatait összegezte, Illés Vanda a zsűrizett hímzéseken keresztül mutatta be a tervezés legfontosabb kérdéseit, szabályait.
Délután a gyakorlati bemutatók ideje volt. A Mesterségek Házában Illés Vanda vezetésével hímzés mintatervezést gyakorolhattak a résztvevők.
Fátán Emma Kárpátaljai régióból, a Huszti járásból érkezett. Tőle a Viskre jellemző csuhékosárfonási hagyományos technikákat tanulhatták meg az érdeklődők, gyakorlati tudnivalókkal egészítve ki Bárány Mara előadását.
Csifó Erzsébet csuhéfonó az üvegbefonás fortélyaiba avatta be az érdeklődőket.
A résztvevők másik csoportja a Művészetek Házában a Legeza Márta irányításával a zöldvesszős kosárfonással és Jankovics Tamás segítségével pedig a kéregedény készítéssel ismerkedhetett meg.
Élményekben gazdag napot zártunk.

  • Hetedhét Hatvan népmese-kiállítás

Hetedhét Hatvan – Mesék selyemre álmodva és fából teremtve címmel nyílt népmese-kiállítás május 20-án a Hatvany Lajos Múzeumban. A kiállítás az idei Hetedhét Hatvan Mesefesztivál nyitó rendezvénye s június 15-éig látogatható.

A kiállításon Várnay Krisztina selyemfestő, alkotó-fejlesztő meseterapeuta és Láng György  fafaragó munkái tekinthetők meg. Egyesületünk tagja Láng György Mesék fába oltva című kiállítását látták a hatvani fesztivál szervezői, s hívták meg az alkotót a hetvenhét magyar népmesét ábrázoló táblaképeivel.

  • Tanfolyam

Befejeződött a Barkó Kézműves Egyesület szervezésében tartott „Tanuljunk népművészetül” 60 órás akkreditált pedagógusképzés. A tanfolyam vezetője Sevella Zsuzsanna egyesületünk tagja.

A képzéshez kapcsolódóan MintaKINCStár foglalkozásokat tartottunk az ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolában és a nekézsenyi és sajónémeti Óvodában. Az intézmények pedagógusai is részt vettek a tanfolyamon, s nagy örömmel láttak minket vendégül.

Nekézsenyben megismerkedhettünk a Hagyományok Háza gyűjtemény létrehozójával, aki hosszú évek óta gyűjti a Barkó tárgyi emlékeket.

  • Táborok

Két alkotótábort szervez a NESZ Székesfehérváron az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projekt keretében.

  • XXV. Fehérvári Csipkehét
  1. június 24-28.

Felnőtt csipkeverő szaktábor kezdőknek és haladóknak

  • XII. ORSZÁGOS BÚTORFESTŐ HÉT
  1. július 22–26.

Ifjúsági és felnőtt korosztály számára, kezdőknek és haladóknak

Bővebb információ: magyarart@gmail.com e-mail címen kérhető a programokról

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET