M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • MintaKINCStár játékgyűjtemény bemutatkozására a potsdami nemzetközi oktatási játékvásáron

„Az ember csak akkor játszik, ha a szó legszorosabb értelmében ember, és csak akkor egész ember, ha játszik” (Fr. Schiller).

Nagy izgalommal készülünk a MintaKINCStár játékgyűjtemény bemutatkozására a potsdami  nemzetközi oktatási játékvásáron  és pedagógiai továbbképzési eseményen 2018. május 4-5-én.   

A Játékvásár célja, hogy a játék, mint kultúra alakító elem és innovációs lehetőség a pedagógiai cselekvés központjába kerüljön. 

A tíz országot és több ezres közönséget mozgósító évenkénti nagyrendezvény szeretne ökumenikus és internacionális hálózatává és fórumává válni a határokat átívelő játékos kapcsolatoknak.

  • Meséről mesére

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Játszótárs Játékkészítő Műhely a NEA támogatásával Meséről mesére címmel vetélkedőt hirdetett a 2017/18-as tanévben általános iskolák alsó tagozatai számára.

A vetélkedő levelező fordulói  2017. október − november − decemberben zajlottak.

A fordulók feladatain és az önálló gyűjtő munkán keresztül sokoldalúan ismerhették meg a népmeséket a résztvevők.

Vetélkedőnkre 10 iskola 25 csoportja jelentkezett. 

A székesfehérvári iskolák mellett a ráckeresztúri, sukorói, csóri általános iskola kisiskolásai is részt vettek a programon.                

A levelező fordulók teljesítése után 12 csapat jutott be a január 26-i döntőbe.

A Fejér Megyei Művelődési Központban a M-ART egyesület kézművesei, foglalkozásvezetői és mesemondói várták gyereket. A csapatok egy nagy közös játék keretében izgalmas forgószínpad jellegű hét próbán vettek részt.

A vetélkedő első három helyezettje:

  • Tarka pillangók – Rákóczi Általános Iskola,

       felkészítő tanár: Sándorné Vad Andrea

  • Kis juhászok –  Németh László Általános Iskola,

       felkészítő tanár: Csiszár Regina

  • Egyszer volt, hol nem volt – Kossuth Általános Iskola,

       felkészítő tanár: Kneifelné Laczkó Krisztina

Minden a döntőn résztvevő gyerek tárgyjutalmat kapott.

A nagysikerű programot a Barátok Zenekar Táncháza zárta.

  • MintaKINCStár napok a Hungarikum Bizottság támogatásával

A M-ART egyesület a Hungarikum Bizottság pályázati támogatása segítségével MintaKINCStár napokat szervezett Fejér megyében: Sárosd, Nagylók, Aba, Sárkeresztúr települések oktatási intézményeinek bevonásával.

Témanapjainkon arra törekedtünk, hogy a résztvevőknek minél több alkalmuk legyen az élményszerű megismerésre, a cselekvő és alkotó részvételre. Tudatosítani szerettük volna a gyerekekben, hogy a sok nemzedéken át létrehozott közösségi hagyomány összeköti őket a múlttal és segít kiigazodni a jelenben is. Hosszú távú célunk, hogy az általunk elkezdett munka segítse, ösztönözze a résztvevőket abban, hogy folytassák ezeket a tevékenységeket. Legyenek büszkék az elődeik által teremtett értékekre. Óvják, vigyázzák ezeket. Merjenek új, kreatív módon nyúlni ehhez a KINCSHEZ, találják meg helyét a mai modern, felgyorsult világ keretei között is, életkorukból adódóan is játszanak vele, váljon így mindennapjaik részévé.

A programsorozatot a Művészetek Házában szervezett Meséről mesére nappal zártuk. A résztvevő gyerekek alkothattak, játszottak, mesét hallgattak. Izgalmas, változatos programmal zárult a 2017 évi KintaKINCStár sorozat.

  • Nagy az öröm a M-ART háza táján

A Fejér Megyei Értéktár Bizottság februári ülésének döntöttek újabb megyei értékekről.

– MintaKINCStár program foglalkoztató füzetsorozat és módszertan
– Rácz hagyományőrzés (Ercsi)
– Eötvös József Emlékmúzeum (Ercsi)
– Római katolikus templom (Ercsi)
– Római katolikus kápolna és Eötvös-obeliszk (Ercsi)
– Cukorgyári Római katolikus Szent Erzsébet Kápolna (Ercsi)

A MintaKINCStár program és foglalkozató füzetsorozat és a hozzá kidolgozott tematika és játékgyűjtemény, Sevella Zsuzsa munkája, aki aktív tagja egyesületünknek.

Az Népművészeti Szalon 2018 tavaszán nyíló kiállításán a Műcsarnokban már a MintaKINCStár játékgyűjtemény és program, mint Fejér Megyei Érték mutatkozik be.

  • M-ART Szakmai program
  1. május 19. 10-18 óráig

Közép- dunántúli kézműves szakkörök szakmai találkozója

Székesfehérvár

A kisebb településeken működő kézműves szakkörök fejlődését segítve a szakmai találkozó középpontjába a következő kérdést állítottuk:

A Közép-dunántúli kézművesség értékeinek felgyűjtése, helyi és határon túli értékek továbbörökítése, a különböző szakmák tárgyalkotó hagyományainak bemutatása.

Programunk célja: szakmai előadások, tapasztalatcsere.

Helyszín: Mesterségek Háza, Rác u. 20.

Művészetek Háza, III. Béla király tér 1

A konferencián való részvétel ingyenes.

Bővebb információ: Komendó Gabriella, gabriellakomendo@fejermmk.hu

telefon: 22/313-175, 06-30/955-1742

Program támogatója: EFOP pályázat

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET