M-ART eseményei

M-ART eseményei

„Advent a Rác utcában”

A M-ART, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza kézműves foglalkozásokkal várja az adventi időszakban a gyermekeket és a felnőtteket.

A foglalkozások helyszíne: Mesterségek Háza, Székesfehérvár, Rác u. 20.

A foglalkozások időpontja:

 1. december 16-án, szombaton 9-12 óra és 13-16 óra között

Délelőtti program:

 • mézeskalács-készítés
 • adventi/karácsonyi ajtódísz készítése
 • karácsonyfadíszek készítése

Délutáni program:

 • szalagszövés
 • betlehemi dióbölcső készítése
 1. december 17-én, vasárnap 9-12 óra és 13-16 óra között

Délelőtti program:

 • hímzett üdvözlőkártyák, karácsonyfadíszek készítése
 • ablakdíszek készítése szálas-anyagokból (csuhé, szalma, sás)

Délutáni program:

 • karácsonyfadíszek készítése (angyalkák stb.)
 • mézeskalácsírás
 • a z ünnepi asztal kiegészítőinek készítése:
 • szalvétagyűrű
 • ültető kártya

A belépődíj 500 Ft/alkalom.

A foglalkozásokkal kapcsolatban további információ kérhető:

Mesterségek Háza: Komendó Gabriella, 22/313-175, gabriellakomendo@fejermmk.hu

Játék és közösség

Játék és közösség címmel rendezte meg éves konferenciáját október 26-án, csütörtökön a Hetedhét Játékmúzeum, ismét Moskovszky Évára emlékezve. A tiszteletére rendezett játéktörténeti konferencián évente egy alkalommal előadások hangzanak el a Moskovszky-gyűjteményhez kapcsolódó tudományos eredményekről, valamint az országban zajló, játéktörténettel kapcsolatos kutatásokról, kiállításokról, rendezvényekről.
Az idei programot több blokkra osztották a rendezők.

A délelőtt a győri és fehérvári játékfesztiválról és az eltelt öt év konferenciáinak anyagát bemutató kötetről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

A délutáni első blokk a játék – közösség – fejlődés – kor – kultúra – motiváció – játékosítás témaköröket ölelte fel.

A második blokk előadói muzeológusi, múzeumpedagógusi, néprajzkutatói szemmel közelítettek a játék fogalmához.

A záró rész előadói a gyakorlat, a gyerekek, gyerekprogramok felől közelítettek a témához.

Ebben a blokkban mutatkozott be a Játszótárs Játékkészítő Műhely. Sevella Zsuzsa előadásában kiemelte a műhely közösségépítő szerepét, ismertette az alakulás óta eltelt 5 év tevékenységének fejlődését, sokszínűségét.

30 éves a Kiss Áron Magyar Játék Társaság

Konferenciával és Könyvbemutatókkal ünnepelte a Társaság a 30. születésnapját.

Örömünkre a sok kiváló előadás között itt is bemutatkozhatott MintaKINCStár programunk Kincseink a mintáink, mintáink a kincseink – Játékok a népművészeti anyanyelvvel.

MintaKINCStár napok a Hungarikum Bizottság támogatásával.

A M-ART egyesület a Hungarikum Bizottság pályázati támogatása segítségével MintaKINCStár napokat szervez Fejér megyében Sárosd, Nagylók, Aba, Sárkeresztúr települések oktatási intézményeinek diákjainak bevonásával.
Témanapjainkon arra törekszünk, hogy a résztvevőknek minél több alkalmuk legyen az élményszerű megismerésre, a cselekvő és alkotó részvételre. Tudatosítani szeretnénk a gyerekekben, hogy a sok nemzedéken át létrehozott közösségi hagyomány összeköti őket a múlttal és segít kiigazodni a jelenben is. Hosszú távú célunk, hogy az általunk elkezdett munka segítse, ösztönözze a résztvevőket abban, hogy folytassák ezeket a tevékenységeket. Legyenek büszkék az elődeik által teremtett értékekre. Óvják, vigyázzák ezeket. Merjenek új, kreatív módon nyúlni ehhez a KINCSHEZ, találják meg helyét a mai modern, felgyorsult világ keretei között is, életkorukból adódóan is játszanak vele, váljon így mindennapjaik részévé.
A programot a Művészetek Házában szervezett Ünnepváró készülődés című rendezvénnyel zárjuk december 9-én.

 „Vásár nélkül is elkel a portéka” vándorkiállítás

Záró állomásához ért a kiállítás sorozat.

A program zárásaként Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában mutatkozik be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által − a Hagyományok Háza támogatásával − szervezet vándorkiállítás.

A kiállításon a közép-dunántúli régió kézműves mesterei, kizárólag az elmúl három évben zsűrizett alkotásaikkal bemutatkoztak be.

A kiállítás célja, hogy a három megye alkotóit a megyehatárokon túl is széles körben megismerjék, alkotásaikat, termékeiket közel hozza a lehetséges megrendelőkhöz.

A kiállítást megnyitó Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője beszédében kiemelte:

„Társadalmunk egyik legnagyobb problémája, az egyén életének kilátástalansága, a tömeges elmagányosodás. A népművészetben, ezen belül a kézművességben rejlő közösségformáló lehetőség több területen tör utat magának.

A globalizáció, a műanyag világ, a pláza kultúra egyik ellenszere. Olyan értékeket hordoz, közvetít, mely a ma embere számára is kapaszkodót tud jelenteni értékek nélküli világunkban, egy ökologikus, sokkal inkább emberközpontú, közösségformáló, új típusú világszemlélet, létforma, gondolkodásmód lehetősége rejlik benne.

Erre pedig szükségünk van mentálisan, hiszen szükségünk van a kreativitásra, a szürke hétköznapok, a monoton, vagy más típusú munka ellensúlyozása érdekében.

Vágyunk a közösségre, melyeket e tevékenység folytatásakor általában meg is lelünk. Szükségünk van rá vizuálisan is, különösen azoknak, akik az ökológiát, a természetes anyagok szeretetét fontosnak tartják. Minden szorosan összefügg azzal, hogy a mai kor tudatos embere környezetében is önmagát keresi, s ezt nem a tömegáruban leli meg.”

A kiállítás november 3-án a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programsorozatának részeként nyílt meg és november 30-ig tekinthető meg a Kisfaludy Galériában.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET