M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • XI. Országos Bútorfestő Alkotótábor a Mesterségek Házában

2017. július 24-28-ig már tizenegyedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más – a történelmi Magyarországon fellelhető – tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők.
Az Idei táborunk témája volt az élő népi bútorfestészet egyik igazi gyöngyszeme a hartai bútorfestészet. Harta a Duna-Tisza Közének nyugati felén helyezkedik el, a Budapest-Baja útvonalon. A festett bútor igazi gyökereit a betelepült német telepesek hozták magukkal, de az itt készített bútorokon nagyon hamar már a környező magyar mezővárosok kultúrájának hatása is felfedezhető volt.

Az egyhetes képzés 2017-ben meghívott szakmai vezetője Monda Lászlóné hartai bútorfestő népi iparművész volt.
Táboraink egyéni arculatát az adja, hogy igyekszünk a bútorfestés nagy mestereit elhívni a foglalkozásokra. Így, a résztvevők első kézből, a hiteles forrásból, a tájegység mestereitől tanulhattak.
A tematikát úgy dolgoztuk ki, hogy minden évben új jelentkezők is kapcsolódhassanak a táborunkhoz. Idén nagyon sok új jelentkezője volt a táborunknak.

A képzés alatt két munkadarab elkészítését garantáltuk, 30cmx30cm-es falapon a mintakincs begyakorlását, valamint egy tálas előkészítését, díszítését. Köszönet illeti Papp Ernő faművest, aki a tábor résztvevőinek előkészítette a minőségi alapanyagot.

Az alkotótábor helyszínén, a szakmai táboron 18 fő vett részt, a visszatérő jelentkezők aránya 45%-os volt. A tábori időszakra 13 fő részére biztosítottunk szállást ebből 5 éjszakát töltöttek Székesfehérváron. Helyi szakmai programokat is szerveztünk a résztvevők részére, ahol bemutatattuk a helyi gasztronómiai és népzenei értékeinket is.

A tábor megvalósulását támogatta a NKA Népművészet Szakmai Kollégiuma.

  • Kiállítási hírek

• A Magyar kézművesség 2017 és Arany János költészete kézműves szemmel címmel rendezett kiállítást a Magyar Kézművességért Alapítvány 2017. július 10-e és augusztus 27-e között a Duna Palotában. A kiállításon egyesületi tagunk Sevella Zsuzsanna a MintaKINCStár játékgyűjteményének újabb játékait tekinthetik meg az érdeklődők.

• Augusztus 17-én 14 órakor nyílik a Budapest Történet Múzeum Gótikus Termében a REFORMÁCIÓ történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítás. A kiállításon a megyei kiállítások válogatott anyaga mutatkozik be, közöttük Sevella Zsuzsanna MintaKINCStár játékgyűjteményének újabb kötete a Úrihímzések mintakincseiből.

  • Július 27-28-án második alkalommal tartottuk meg MintaKINCStár szakmai programunkat a Hagyományok Háza – Nyitott Műhelyében (1011 Budapest, Fő u. 6.)

A két nap alatt a résztvevők megismerkedhettek a különféle népművészeti mintákkal, azok a mai korba való illeszthetőségével. A szakmai napon mindenki elkészíthette saját játékgyűjteményét, melyhez az eszközöket és alapanyagokat biztosítottunk. A gyakorlatorientált szakmai napjaink a népművészeti anyanyelven kívül egy új látásmódról, a figyelemről, a pontosságról, az esztétikáról és az alkotásról is szóltak.
A foglalkozásokat Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus és játékfejlesztő, a MintaKINCStár sorozat megalkotója vezette.
Ősszel újabb szakmai napot tervezzük a Hagyományok Házával közösen. Illetve november 7-én Balatonfüreden, 9-én Komáromban ismerkedhetnek meg programunkkal, módszereinkkel az érdeklődők.
Bővebb információ és jelentkezés: Gonda Emma 30-2046454, emmagonda@gmail.com

  • Négy mesterség tanítása Székesfehérváron

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2017. július 31-től augusztus 5-ig négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Mesterségek és a Művészetek Házában szervezett alkotótáborra jelentkezők.
A két külön helyszínen, de egymástól nem nagy távolságra lévő műhelyben és az alkotóházban kosárfonás, nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a táborba jelentkező kicsiket és nagyokat, akiket hétfőtől szombatig tanítottak a különböző kézműves fortélyok elsajátítására.
A nemezkészítés fortélyaival idén az abai Józsa-Szaka Kata a népművészet ifjú mestere ismertette meg a táborozókat. Gyermekjátékok sokasága készült az egyhetes tábor időszaka alatt, de ki lehetett próbálni a nemez és a bőr összedolgozás technikai fogásait is.

A bőrműves eljárásokat a dinnyési Sipos Tamás, a népművészet ifjú mestere jóvoltából tanulmányozhatták és sajátíthatták el a jelenlévők. A tábor alkalmával kisebb tarisznyák, nagyobb válltáskák születtek a mester irányításával.
Idén a szálasanyagos csoport dolgozott gyékénnyel és csuhéval is. A csuhéval dolgozók a székbekötés alaptechnikáját ismerhették meg, a gyékénnyel dolgozok pedig a gyékényszövés fogásait sajátíthatták el.
Idén új szakma tanítását is kezdeményeztünk igen nagy sikerrel.
A Művészetek Házában működő kosárfonó műhelyben külön, de a tábor részeként dolgoztak a kosárfonásra jelentkezők is.
A műhely vezetője volt Tolvaj Csaba népi iparművész.

A táborban egészen szombat délig alkottak az ügyes kezűek; gyerekek és felnőttek egyaránt, összesen húsz fő résztvevője volt az alkotótáborunknak. Minden délután valami különleges programmal is kedveskedtünk a résztvevőknek, így helyi népzenei értékeinkből tartottak ízelítőt Varró János népzenész és barátai, valamint helyi gasztronómiai és népművészeti bemutatót is szerveztünk.
Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron az alkotótábor létrejöhetett! Jövőre is tervezzük az ifjúsági és felnőtt alkotótábor megvalósulását.

A tábor megvalósulását támogatta a NKA Népművészet Szakmai Kollégiuma és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

  • Magyar Kavalkád

Június 3-4-én Varsóban vendégeskedtünk a „Magyar Kavalkád” rendezvényen. A rendezvény nagy sikere után újabb megkeresés érkezett hozzánk.
Augusztus 31-től szeptember 3-ig újból Lengyelországba készülünk. Most a Pannonica Folk Fesztiválon ismerkedhetünk meg a résztvevőkkel és ismerkedhetnek ők is a MintaKINCStár programunkkal.
Reméljük, hogy a varsói programhoz hasonlóan, az általunk képviselt művészeti anyanyelvet bemutató program, kommunikációs határokat legyőzve újabb barátokat szerez s újból sok család, gyerek játszik játékainkkal, az alkotás öröme pedig minden nyelvi nehézséget legyőz majd.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET