M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Három megye értékei

Móron 2017. július 6-án megnyílt a „Vásár nélkül is elkél a portéka” című kiállítás, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye kézműveseinek munkáiból. Az alkotásokat három megye három településén mutatjuk be és az első állomása a móri galéria, majd Komáromba és Balatonfüredre vándorolnak a tárgyak. A tárlaton a kézműves alkotások legszebb darabjai láthatóak kivétel nélkül minősített termékek. A pályázati felhívásban olyan alkotókat szólítottunk meg, kértünk fel a tárlatra, akiknek 5 évre visszamenőleg zsűrizett munkáik vannak. A megnyitón Varró János népzenész és Zsikó Zsuzsanna énekes adott elő helyi népdalokat. Fenyves Péter móri polgármester köszöntötte a kiállítókat és arról beszélt, hogy egy járási székhelynek, városnak segíteni kell a környezetében élő kézművesek bemutatkozását. Majd megköszönte, hogy a város adhat otthont a tárlatnak, így láthatóvá válik a helyiek számára is a három megye népművészete. Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza munkatársa, néprajzkutató megnyitójában utalt rá, hogy régen, egy faluközösségben tudták, hogy mi az elfogadott, mi a szép, a kívülről jött hatásokat megszűrték, és azok beépültek a falu kultúrájába. Olyannyira, hogy az adott település közösségalkotó elemévé váltak. Ma ez a közösségi szűrőrendszer nem létezik, szerepét többek között intézmények, civil szervezetek vették át. A kiállításon is olyan nép- és iparművészeti alkotások láthatóak, amelyek a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, vagy a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit kft. munkatársai minősítettek. 

A Közép- dunántúli régióból 38 egyéni alkotó és 4 alkotóműhely közel 160 művel nevezett a kiállításra. Az alábbi szakmák képviselői szerepelnek a tárlaton: bőrműves, fazekas, keramikus, fafaragó, csipkekészítő, csipkeverő, csuhé- és gyékényműves, ékszerkészítő, hímző, szövő, sallangkészítő, hangszerkészítő, bútorfestő, babakészítő, játéktervező és -készítő, késes, kovács, nemezkészítő, tűzzománc-készítő, papírmerítő. A kiállítás megnyitó előtt a három megye három kézművese mutatta be mestersége fogásait.

Veszprém megyéből szövő bemutatót tartott Farkas Balázsné népi iparművész és Mátyás Sándorné a Balaton Füredi Hímző Szakkör tagja, Komárom- Esztergom megyét képviselte Szendrei Katalin csipkeverő, a Fejér megyei kézműves bemutatót tartotta Hídvégi Miklós sallangkészítő mester. A kiállítás szervezői voltak a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat- dunántúli Regionális Társasága és a móri Lamberg – kastély Kulturális Központ, a program megvalósulását támogatta a Hagyományok Háza. A kiállítás augusztus 3-ig tekinthető meg a móri Lamberg – kastély Kulturális Központ kiállítótermében.

  • A sváb csipkék

 A M-ART és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület szervezésében XXIV. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótáboron résztvevők a sváb csipkék variációival ismerkedtek meg. A tábor első napjától a tavalyi és a tavalyelőtti táborban készített alkotásokból kisebb kiállítás fogadta az érdeklődőket. A tárlaton szebbnél szebb csipke virágok voltak láthatók kitűzőnek, nyakéknek, vagy modern táska díszeként feldolgozva. A csipkevariációk számtalan változatának köszönhetően Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A csipkekészítők és a gyakorlattal rendelkező jelentkezők az egyhetes képzés alatt megismerkedhettek Kárpáti Veronika gyűjtésével a Magyarországon élő sváb nemzetiségi csipkedíszítés gyakorlati, technikai variációival. Az alkotótábor meghívott szakmai vezetője volt: Kárpáti Veronika csipkeverő. A szakmai tábor alatt változatos egyéb programokat is szerveztünk a résztvevők számára: június 28-án Varró János népzenész a Fejér megye népzene kincseiből szakmai előadást tartott, valamint a helyi értékeinket bemutatva gasztronómiai kóstolót is szerveztünk. A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy a Fehérvári Csipkehét létrejöhetett – jövőrn tervezzük a XXV. Csipkehét megvalósítását és a következő alkotótáborra is különleges szakmai programot kínálunk kezdőknek és haladóknak egyaránt. 

A tábor megvalósulását a NKA Népművészet Kollégiuma támogatta.

 

 

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET