M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Együtt a közösségekért, együtt a családokért – szakmai nap

Együtt a közösségekért, együtt a családokért címmel 2017. május 27-én már harmadik alkalommal szervezünk olyan szakmai programot pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek, amelyen tanultakat a résztvevők hazatérésük után egyből használni, alkalmazni tudták, színesítve ezzel napi tevékenységüket.

Idei szakmai napunkat közösen szerveztük Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának kollégáival. Az iroda szervezi a város napközis táborait. 2016-ban már tartottunk felkészítő napot a tábor pedagógusai számára. Idén szakmai napunkat összekapcsoltuk a pedagógusok felkészítő napjával, több olyan résztvevő volt, aki tagja pedagógusklubunknak és aktív résztvevője a város nyári táborainak.

  • Szakmai programunkat 2017. május 29-én a Szabadművelődés Házában négy blokkban valósítottuk meg.

I.

A program kezdő, bevezető előadása során a Játszótársképző Pedagógus Klub éves munkájának tapasztalatait foglalta össze Sevella Zsuzsanna a klub vezetője. Majd a forgószínpad jellegű program során próbálhatták ki a résztvevők az egyes alkotó- és játékkészítő tevékenységeket.

II.

Különféle festési, vizuális technikákkal ismerkedhettek a résztvevők:

  • szitáztunk,
  • hengereltünk,
  • aquatintával – zsírkrétával készítettünk képet
  • zsírkréta képet, fedőfestékkel lekenve, különféle kaparóeszközökkel visszaszedve készítettünk képeket

III.

Ötleteket adtunk a gyorsan, kevés eszközzel elkészíthető, a gyerekek által is továbbfejleszthető társasjátékok készítéséhez. Labirintusokat, memóriakártyákat, képbeillesztőket, részletkeresőket készítettünk.

IV.

Kötözött textilbaba készítés fortélyaival, eszközeivel, alapanyagaival is megismerkedhettek a résztvevők.

Sikeres, jó hangulatú napot zártunk, reméljük a jövő évben is lesz lehetőségünk megszervezni az Együtt a közösségekért, együtt a családokért c.szakmai napot.

  • Magyar kavalkád Varsóban

Június 3-4-én Varsóban vendégeskedtünk a „Magyar Kavalkád” rendezvényen.

Tartalmas, eseményekben gazdag két napot töltöttünk a Lengyel fővárosban. Varsó egyik fő utcája két napra magyar utcává változott.  Volt itt magyar portéka, vásárosok kínálták áruikat, a színpadon néptáncosok, zenekarok váltották egymást. A látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, ismerkedhettek a magyar borokkal. Természetes mindezek mellett a tárgyalkotó népművészet képviselői is ízelítőt adhattak munkájukból.

A szervezők színes és változatos programmal várták a látogatókat.

Kádár Ferenc Fotószínháza, Hodnik Boglárka tojáspatkoló és remekei, Szabó Karola szalmafonó mellett a M-ART MintaKINCStár programja bemutatkozott a pünkösdi rendezvényen. Nagy örömünkre szolgált, hogy az általunk kidolgozott módszer Varsóban is jó működött. Bebizonyosodott, hogy az általunk képviselt művészeti anyanyelvet bemutató program, kommunikációs határokat nem ismer. Nagyon sok család, gyerek játszott játékainkkal, az alkotás öröme pedig minden nyelvi nehézséget legyőzött.

  • Add tovább – óvodai, iskolai mintaprogram

A Hagyományok Háza megbízásából 2017-ben indítottuk útjára az Add tovább! című – óvodai, iskolai mintaprogramunkat. A program során több Fejér megyei település általános iskolájában, óvodájában tartunk a MintaKINCStár programsorozatot bemutató foglalkozásokat. A programunk legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekeket megismertessük népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával. Szeretnénk, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. A népművészeti anyanyelv elsajátítását nem lehet túl korán elkezdeni. Programjainkra a gyerekek életkorának megfelelő játékokat, feladatokat, foglalkozásokat válogatunk.

  • Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál 2017. június 9-11.

A Fesztivál a Galgamenti Művészek Egyesülete és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület közös szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai támogatásával jött létre. Célja a Kárpát medencéből származó népmesei szövegfolkór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása. 

Gyönyörű környezetben, szép időben, tartalmas programon vendégeskedtünk Hatvanban a Grassalkovich Kastély parkjában.

A MintaKINCStár programsorozatunk játékait szeretettel és nagy érdeklődéssel fogadták a fesztivál látogatói. Nagy tábláinkon szebbnél szebb színezések készültek. Memóriakártyáinkkal, képkirakóinkkal, beillesztős játékainkkal kicsik és nagyok egyaránt élvezettel játszottak. A feladatok „végrehajtói” természetesen vándorlevelükbe tőlünk is megkapták a hétpróba egyik állomásaként a feladat teljesítését igazoló pecsétet. Reméljük 2018-ban is vendégei lehetünk majd a Fesztiválnak.

Nyári programok

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET