M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • Honismereti vetélkedősorozat Fejér megyében
  A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Játszótárs Játékkészítő Műhely a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Ismered? Ismerd meg településedet! címmel honismereti programsorozatot és vetélkedőt hirdetett általános iskolások számára.
  A 2016. évi Hungarikum pályázat I. témakörében benyújtott pályázati programunk célja az értékek gyűjtése, elkövetkező generációk számára való megőrzése. Kiemelt célunk, hogy a támogatással a magyar nemzeti értékek gyűjtését, megismertetését és népszerűsítését segítsük Fejér megye általános iskolai tanulói körében is.
  A programsorozat felépítése:
  2016. november – december – 2017. január – február – Levelező fordulók
  Levelező fordulók, feladatok, önálló gyűjtőmunka témakörei
  • Környezeti és épített örökségek
  • Akikre büszkék vagyunk, híres szülöttek
  • Jeles napok, népszokások, és a mindennapi élet
  • Régi mesterségek, foglalkozások, mesélő tárgyak

A fordulók feladatain és az önálló gyűjtő munkán keresztül sokoldalúan ismerhetik meg településüket a résztvevők. A kitűzött feladatokkal ösztönözni szeretnénk a helyi hagyományok megismerésére, gyűjtésére, ápolására a gyerekeket.

2017. március 18. – Záró rendezvény
• Óriás társasjáték – Mit? Hol? Hogyan? – a vetélkedő fordulóinak közös felelevenítése
• Gyűjtőmunka zárásaként a kiállítást szervezünk a településeket bemutató anyagokból
• Játszóház
• Népi hangszerbemutató
• Táncház

2017. április 2 napos Tanulmányút – Ismerkedés tágabb örökségünkkel.

2017 tavaszán két napos tanulmányutat tervezünk a program sorozatban legeredményesebben résztvevő gyerekek, csapatok számára, hogy megismerkedjenek a magyar népi élet tárgyi világát legszínesebben bemutató Néprajzi Múzeum állandó gyűjteményével, majd az Országházzal és a Szent Koronával.
Terveink szerint másnap Szentendrére a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogatunk el, ahol nem csak az egyes tájegységekre jellemző építészeti értékekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem egy múzeumpedagógiai foglalkozáson bővítenék tovább ismereteiket.

 • MintaKINCStár – 2017 január 28., 14:30-17:30
  Hagyományok Háza – Nyitott Műhely (1011 Budapest, Fő u. 6.)
  Gyakorlati oktatással egybekötött előadás Sevella Zsuzsanna fejlesztő pedagógussal, aki a 2015-ös Országos Népművészeti Kiállításon aranyoklevéllel ismerték el gyerekeknek tervezett népi motívumokat felhasználó MintaKINCStár foglalkoztató játékait, füzeteit.
  A gyerekekkel érkező látogatókat az előadás ideje alatt játszósarokkal várjuk.
  „Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket megismertessük népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával. A művészeti anyanyelv elsajátítására a hagyományos mintákkal való megismerkedés a legalkalmasabb. E nyelv, anyanyelv elsajátítására dolgoztuk ki kollégáimmal, a MintaKINCStár foglalkoztató sorozatot. A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálaljuk őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnénk, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése.”
  Sevella Zsuzsanna
  Az alkalom témái:
  1. „AHÁNY HÁZ, ANNYI SZOKÁS”- a Nyitott Műhely rajzpályázathoz kapcsolódó tájékoztató, és beszélgetés a népi építészet gazdag, tájegységenként külső megjelenésében változó világa.
  2. Őrizzük? ŐRIZZÜK! Kinek? Hogyan? Mikor? Miért? Mivel? Hogyan? – a MintaKINCStár születése; a kiadvány és programsorozat bemutatója
  3. Forgószínpad-szerű gyakorlatorientált foglalkozás – játékkészítés különböző építészeti minták felhasználásával. A elkészítendő játékok típusai: memória és lottójáték, leporelló és varázskép készítése, „házépítés” papírdúcnyomattal
  Regisztráció

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET