Komatál Program

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2013-ban stratégiai megállapodást kötött az értékfeltárás, a népi kézművesség hagyományainak hiteles közvetítése, valamint ezen értékközvetítő szervezetek tevékenységének összehangolása érdekében.

E megállapodás eredményeként jött létre a térségi hímző kultúrát visszatanító sikeres „Újra öltünk, és örökítünk” országos program; a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban megvalósított népi kézműves tanfolyamok sora; és az ipari kender gazdaságfejlesztő lehetőségeit feltáró hiánypótló szakmai-módszertani együttműködés is.

A Nemzeti Művelődési Intézet új lakiteleki székhelye Kárpát-medencei szinten ad lehetőséget a megkezdett közös munka kiteljesítésére, a közösségi művelődés és a népfőiskolai mozgalom értékközpontú céljainak összehangolására.

Ennek jegyében a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével tavaly decemberben Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdetett a komatál-komakendő hagyományának újraélesztésére, melyre 990 alkotás érkezett be és 628 tárgy kapott a zsűritől minősítést.

A pályázattal azt a családi, baráti kötelékeket megerősítő népszokást szerették volna feleleveníteni, amely a keresztszülők, barátok mára már feledésbe merült segítségnyújtását jelenti a családoknak, a gyermekágyas kismamának. A komatál, komakendő átadása egy olyan gesztus, amely nem csupán az étel adományozásáról szól, hanem a baráti segítségnyújtásról, a kismama és kisbaba meglátogatásáról, a családok és a családi kötelékek megerősítéséről, az újszülött közösségi bevonásáról.

A pályázat hosszú távú célja, hogy megalapozza e hagyomány újraélesztésének folyamatát, megteremtse annak tájegységekre jellemző egyedi eszközrendszerét, kellékeit: a komatálat és a komakendőt.

A program keretében „A komatál hagyományok közösségépítő szerepe” címmel két napos konferenciát tartottak, melynek első napján szociológiai, pszichológiai, művelődéstörténeti, felnőttképzési, kutatástörténeti és gazdasági előadások hangzottak el.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében a családi, rokoni, baráti szálakat megerősítő jó gyakorlatokra és a valódi, élő kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

A nap folyamán Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Székely András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért szakpolitikai elemzési vezetője, Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője, Lendvai Zoltán Rédics község plébánosa, Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója, Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, Dr. Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa tartottak előadásokat.

A délutáni műhelyfoglalkozásokon a közösségi művelődés családbarát jó gyakorlatait, a hagyományőrző közösségek családokat erősítő tevékenységét, a nagycsaládosok közösségépítő munkáját, valamint az egyházi szervezetek közösségépítő aktivitásait járták körbe a résztvevők a műhelyfoglalkozások vezetőivel.

A konferencia második napján több száz érdeklődő és alkotó részvételével nyílt meg a „Komatál” kiállítás, mely egyedülálló a maga nemében.

A kiállítást Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, a vendégeket Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, az együttműködő partnerek nevében a vendégeket Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Pál Miklósné a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke és Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntötte.

A kiállítás déli 12 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az alkotókat és a kiállított tárgyakat Bagi Ferenc a Lakiteleki Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia plébánosa áldotta meg.

A délután folyamán Széll János etnográfus, Dr. Juhász Katalin etnográfus tartottak előadást, Prohászka Béla mesterszakács pedig tápláló és egészséges ételeket ajánlott a komatálakba.

A kiállítás 2019. április 18–28. között volt látogatható a Lakitelki Népfőiskola Kölcsey Házában.

Díjazottak: 

Bácsné Balla Gyöngyi – Komakendő
Balogh Ildikó – Viaszolt-maratott tojás
Bánhidai Kézműves Kör – Bánhida-tót komakendő
Barkó Kézműves Egyesület – Pruszlikos Kendő
Bene Ágostonné – Tiszaalpári fonott üveg
Bercsényi Tamás – Komatál
Béres Erzsébet – Szadai varrókás, Bag komakendő
Csepeli Hímzőkör – Keresztelő takaró
Csíkné Bardon Réka – Csuhé- kalácsos-kenyeres kosár
Csillagvirág Népművészeti Egyesület „Örökség” csoportja – Asztali futó
Csillagvirág Népművészeti Egyesület „Nagycsaládok” csoportja
Dobinszki Csilla – Selyem-nemez keresztelő babaruha
Doedesné Tasnády Tímea – Hajdú-Bihari szőttes komakendő
Donner Ferencné, Hácskó Imréné – Terítő-Hetés
Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia – Komakendő-Rábaköz
Dr. Gulyás Antalné – Táblás koszorús abrosz
Engelschalt Antal – Weiskorb – pazitvivő kosár
Fekete Ildikó – Sárközi hímes tojás
Gergely Ramóna – Vulcsai kerek komakosár
Hevesi Alkotóközösség „Hagyománytisztelő” csoportja – Komakendő
Horváth Zsuzsa – Zengővárkonyi hagyományos szövött vászon komakendő
Horváthné Kovács Katalin – Rábaközi komakendő
Kamocsay Judit – Gyergyóalfalui cifrahímes kiabrosz
Király Márta – Szadai varrókás, Szada komakendő
Kiss Tünde – Bélelt kákaszatyor
Komjáthi Tamásné – Rozmaring mintás terítő
Kovács László Tiborné – Komakendő
Kovácsné Pócza Ágnes – Komakendő-Hövej
Kozák Éva – Ételhordó
Köpf Jenő – Madárcseresznyefa tál
Kudlákné Balázs Noémi – Dél-alföldi szálánvarrott mintával készített komakendő
Makkai Kálmánné – „Tiszadorogmai” pogácsás kosár+fedő
Mátraderecskei Alkotóközösség „Palóc” csoportja – Palóc szövött komakendő
Mosonyi Éva – Írott tojás
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Díszítőművészeti Szakköre – Mezőberényi fehérhímzéssel készített asztalterítő
Pados Zoltán, Hácskó Imréné – Komakosár
Pataki Zsuzsanna – Saját felvetésű 8 nyüstös sávoly szövésbaranyai sváb hordozókendők nyomán babahordozó
Szlovák Kultúra Háza Rozmaring hímző szakköre „Fehér hímző” csoportja
Szlovák Kultúra Háza Rozmaring hímző szakköre „Fiút várunk” csoportja
Szlovák Kultúra Háza Rozmaring hímző szakköre „Leányt várunk” csoportja – Korai kalocsai hímzéssel készített kifogó kendő
Rózsa Sándorné – Hajdúsági zöld szőttes
Sárdi János – Komakendő garnitúra
Szénási János – Újváros hódmezővásárhelyi komaszilke
Tarász Ilona – Szadai varrókás, Kartal- komakendő
Török Andrásné – Keresztelő ajándék zsák
Újvári Tünde – Szadai varrókás, Tura komakendő
Vermes Lajosné – Szedettes komakendő
XXI. Alkotócsoport – Csuhé kosár
Zalai Népi Design Stúdió – Komatál-Sármellék

Fotók: Péter János

Comments are closed.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET