Kaptár Egyesület eseményei

Kaptár Egyesület eseményei

  • A Kaptár Egyesület szervezésében megvalósult 2018.március 28-31-ig Pécs belvárosában a Kossuth téren a II. Hagyományőrző Húsvéti Vásár. Mesterségbemutatókkal, a Húsvéti ünnepkörhöz igazodó játszóházzal, néptácosok fellépésével vártuk a látogatókat, akik nagy számban tiszteltek meg bennünket érdeklődésükkel.
  • Mosonyi Éva népi iparművész ismeretterjesztő előadást tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben a Varázserejű hímes tojásról 2018. március 31-én. A vetítettképes előadáson bepillanthattunk a húsvéti tojás titkaiba. Miért és hogyan díszítjük a hímes tojásokat, mit jelentenek az egyes tojáshímek, és milyen népszokások főszereplője a hímes tojás. 
  • Mosonyi Éva hímes tojásai és mail art projektje címmel kiállítás volt látható 2018. március 31.- április 15-ig Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az öt évtizede alkotó művész időutazásra hívja a mini tárlat látogatóit. A tárlókban láthatjuk a Kárpát-medence legjellegzetesebb hímes tojásait, és megmutatja a továbblépés lehetőségeit is, a modern díszített tojásokat. A tablókon a Mail Art Egg projekt eredményeként a világ számos pontjáról érkezett tojásos borítékjai láthatóak.
  • Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész Tojásíró műhelyt tartott 2018. március 31-én 15-17 óráig Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Gereblyés, tulipántos, forgórózsás, kakastarajas… ezek a minták kerülhetnek a hímes tojásra. Viasszal, írókával, mint nagyanyáink tették. Mosonyi Éva népi iparművész tojásíró rendkívüli hímes tojás installációval köszöntötte a húsvétot Budapesten, a Mátyás templomban. Keresztet formáztak a csak piros színű, ám különböző mintájú tojások. A piros szín jelképezte Krisztus kiontott vérét, a kereszt alak a kereszthalálát. Rengeteg turista csodálta, fotózta a Szent Kereszt kápolnát a majd 1500 hímes tojással.
  • Horváth Antónia csuhés és Horváth László fajátékkészítő „Felnőttként játszva” című kiállítása nyílik meg a siklósi könyvtárban 2018. április 24.-én 18.00 órakor.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET