Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület

Július 4-9. között gyermek és ifjúsági tábort tartottunk Zsobokon, Romániában a Magyar Művészeti Akadémia anyagi támogatásával.

A program folytatása annak a 2014-ben indult munkakapcsolatnak, amelyet egyesületünk Szilágy megye székhelyével, Zilahhal létesített. Az ottani megyei múzeum munkatársa és egy helybeli fazekas kereste meg egyesületünket bejelentkezve a 2014-es Fazekas Fesztiválra. Bemutatták a hajdan jelentős, mára már alig művelt zilahi fazekasság képviselőjét és egy frissen kiadott könyvet, melyet a múzem kerámia gyűjteményéből szerkesztettek. A munkakapcsolat folytatódott, 2015-ben egy hajdú-bihari alkotóközösség indult Szilágy megyébe, gyűjtőútra. Hímzők, fazekasok, fafaragó, néprajzos szakember alkotta a delegációt, az út előkészítője az a muzeológus szakember, aki elkötelezett rajongója a fazekasságnak és a helyi, szilágysági, és a közeli kalotaszegi paraszti kultúrának. Olyan sikeres volt a gyűjtőút, hogy csapatunk egyik tagja az ott fellelt hímzés hagyománnyal pályázott a Népművészet Ifjú Mestere címre.
2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Szakkollégiumhoz olyan pályázatot írtunk, amelynek célja a Szilágyságban megismert hagyományok visszatanításának elindítása volt, elsősorban gyermekek körében. Ennek módszertanát gondosan felépítve indult fazekas, szövő és néprajzos szakember Zsobokra, a 200 lelkes kis településre. Itt egy, a református egyház által fenntartott Bethesda Gyermekotthon fogadott be bennünket és kényelmes szállásról, finom ételekről gondoskodva tette felejthetetlenné az ottani gyerekekkel eltöltött napokat.
20-25 fiatal, 4-14 évesig volt velünk 5 napon át, a Gyermekotthon lakói és falubeli gyerekek. Érdeklődésük, nyitottságuk, ügyességük még a tapasztalt játszóházas tagjainkat is meglepte. Lelkesen korongoztak 4 napon át, ifj. Fazekas István segítségével. Dobosné Hajdu Anikó és Sütő Brigitta vezetésével gyapjúból, filcből, fonalból, vászon anyagból dolgoztak, apró ékszereket, zsákokat, használati tárgyakat, s az utolsó napon a szilágysági hímzés motívumait drukkolták a textilanyagra és szépen ki is varrták.