• Vármegyenap

A Szolnokon megtartott I. Vármegyenapon mestereink bemutatóval és árusítással vettek részt.

  • Önkéntes munka

 Az Egyesület elnöksége 2023. október első hétvégéjére, önkéntes munkát hirdetett, melynek célja az alkotóház homlokzata fa felületeinek újra festése állványról, benti takarítása; a többi épület (jurta, kovácsműhely, raktárak, nyári konyha és foglalkoztató) takarítása, rendbetétele, udvarrendezés volt.

Az első nap 18-an vettek részt az önkéntes munkában. A férfiak az Alkotóház homlokzati faanyagának újra lazúrozásával, a bútorok pakolásával, az emeleti falépcső tervezésével foglalkoztak. A nők a takarítást, ablakmosást, bútorok tisztítását, no és a csapat élelmezését, azaz a főzést vállalták magukra. A szorgalmas munka jutalma a frissen, bográcsban készült ebéd volt. A szombati napon is folytatódott – új, friss erőkkel kiegészülve – a munka a déli homlokzat és a Tisza felőli homlokzat faburkolatának lazúrozásával (festésével). Az emeleti foglalkoztatók ablakainak takarítása, a nyári konyha és az úgynevezett nyári foglalkoztató rendbetétele, az udvar csinosítása is megtörtént. Ebéd után a volt “fürdőházban” és környékén folytatódott a rendrakás. Mind a két nap is óriási munkát végzett a csapat, ami egyrészt az egyesület tagjaiból, másrészt az egyesület vezetősége Facebookon elhelyezett felhívására jelentkezettekből tevődött össze.

Külön köszönet a Szolnokról, Törökszentmiklósról és helyből, Tiszavárkonyból érkezett külső segítőknek!

A tiszavárkonyi Alkotóház épül, szépül, és 2024. évben újra benépesül a népművészetet szerető kicsikkel és nagyokkal.

  • Miklósi Szövőkör

 A törökszentmiklósi Klein-Lábassy Kultúrkúriában folytatódnak a Miklósi Szövőkör (az egyesület szövőszakköre) foglalkozási, melyet az egyesület elnöke, Molnár Jánosné szövő népi iparművész vezet.

  • Tudásunkkal kézen fogva program (ASzakkör)

Egyesületünk ez évtől kapcsolódik a programhoz. Két szakkört indítunk. Karcagon a mézeskalács készítését, Tiszafüreden pedig a tojásírás fortélyait sajátíthatják el a jelentkező felnőttek.

Megyénkben 35 településen 48 szakkör szervezése folyik, ami 9 féle népi kézműves ágat képvisel. E szakkörök mentorálását egyesületünk vállalta.

  • Június óta tart a tiszavárkonyi Alkotóházunk felújításának befejező szakasza, amelynek során elkészülnek az emeleti manzárd részen a foglalkoztatók, és megvalósul a külső tatarozás és tereprendezés is. Ezeket a munkálatokat a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter részére benyújtott egyedi pályázaton elnyert 20 millió forinttámogatásból, valamint az egyesületi tagok önkéntes munkájával valósítjuk meg.
  • A felújítást követi az épület berendezése, amihez szívesen vesszük és kérjük a tagszervezetek segítségét, nem pénzbeli felajánlásait.
  • Annak idején többen jelezték, hogy ebben tudnak majd segíteni. Hamarosan erre sor kerülhet!

Szívesen fogadjuk a Tagszervezetek felajánlásait, amit előre is köszönünk.