Iharos Népművészeti Egyesület eseményei

Iharos Népművészeti Egyesület eseményei

  • VII. Értékmentő tábor

Néhány napja zártuk nagysikerű VII. Értékmentő Táborunkat Gömörszőlősön. Régi szokásunkhoz híven festett, felvidéki templomok gyűjtését is a programok közé vettük, így már sokadszor ellátogattunk a gyönyörű -1650-ben készült mennyezetű- Szentsimonba. Felkerestük az Európában egyedülálló Orlatörékre, ahol éppen megérkeztek a szlovák műemlékesek által szépségesen felújított, hatszögletű, sejtes szerkezetű kazetták, elmentünk Kiétére és legfőbb úticélunkra, Szmrecsanyba is, ahol igazán kedvesen fogadtak. Megtekinthettük a hajdani iskola épületében kialakított helytörténeti gyűjteményt, de az 1440-ben festett hímes templomot is. Igazán megható, egyben felemelő élmény közel 600 éves szakrális munkákat tanulmányozni!

Gömörszőlős az aggteleki-karszt határán fekszik, s mint ilyen, igencsak bővelkedik természeti kincsekben is. A keleméri Mohos-tavak hazánk kiemelt természeti kincseit rejtik akár faunáját, akár flóráját illetően. Végre ide is ellátogattunk.

S idén lehetőségünk volt a magunk lelki építésére is, így meghívtuk Újváry Máriát, a putnoki Gömöri Múzeum igazgatóját, tanítsa meg nekünk a gömöri tojásírás titkait.

A Csűrszínház esti előadásaiba beiktattuk Somogyi Sándor, körtemuzsika és okarinakészítő előadását, aki dallamokkal fűszerezett est keretében mutatta be a kicsiny hangszer szépséges hangzásait.

Templomkazetta-festő táborunk vendége volt még Kovács J. Attila, a “Világ legjobb cipésze” is, aki megígérte, jövőre csatlakozik a tábori munkához.

A tábor zárónapján ellátogattunk Nádújfalu kicsiny katolikus templomába, mely szintén felújított csodálatos festett mennyezettel várt.

Ismét szakmailag gazdag, lelkileg teljes tábort zártunk.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET