Iharos Népművészeti Egyesület eseményei

Iharos Népművészeti Egyesület eseményei

  • Novemberben mi is csatlakoztunk a NESZ és az NMI országos projektjéhez, Pest megyében mi kaptuk a megtisztelő feladatot, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak játszóházi képzésében részt vegyünk. Négy helyszínen – Gödöllő, Cegléd, Dabas, Vác- zajlott a munka és nagyon pozitív érzésekkel záródott. A hallgatók gyermeki lelkesedéssel végezték a feladatokat, igen tanulságosnak ítélték a hetet. Mi magunk is sokat tanultunk belőle, hiszen felnőtt játszóházainkból már tudjuk, mekkora elvárással fordulhatunk a szülőkhöz. Ebben az esetben azonban fontos volt, hogy a tanultakat megfeleő módon tovább is tudják majd adni.
  • Decemberi ASSZONYMŰHELYÜNKBEN nemeztulipánt készítettünk és tradícionális tárnoki adventi, böjti ételek főzését tanultuk idős, helyi néniktől.
  • Sikeresen zajlott a XVII. Luca-napi Sokadalmunk. Vendégeket hívtunk Gyergyóból, Várhosszúrétről (Felvidék) és Szabadkáról.
    A program első napján kerekasztal beszélgetést tartottunk, megbeszéltük, milyen sikerei, nehézségei és lehetőségei vannak egy hagyományőrzéssel foglalkozó civilszervezetnek.
    Sokadalmunk délelőtti programján mézeskalácsot díszíthettek és csuhé angyalkát készítettek a gyerekek, majd “világpremier”keretében levetítettük a ványoló-, fűrész-, őrlő-, ványolómalmokról, mosókról szóló filmet, mely Páll Etelka és Benedek Tibor Magor munkája. Majd doroszlói menyecskét öltöztettünk, gyimesi dalokat hallottunk és tanultunk. Fergeteges koncertet adott a Fölszállott a pávából is ismert,tordasi Gatyamadzag zenekar. A Hajtóka (Kapusztnyik, azaz káposztás hajtóka- helyi szlovák étel után) együttes örömtánccal lepett meg bennünket. Az estet Székely Veronika és bandája által kísért táncház koronázta meg, melynek két virtuóz táncoktatója Rigmányi Lajos, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hajdani táncosa, a gyergyóremetei Sirülő Néptáncegyüttes vezetője és Benedek Tibor Magor, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Karának zenei gyakornoka, a Színház és Vizuális Kultúra Intézetének oktatója volt.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET