• 50 éves jubileumi kiállítás a demjéni hímző szakkör munkáiból

50 év szép idő egy ember életében, hát még akkor, milyen nagy dolog, ha egy közösségről, egy szakkörről beszélünk. Bizonyára alig-alig van az országban még egy ilyen település, ahol a díszítőművészeti szakkör 50 évet tudhat maga mögött. A Demjéni Hímző szakkör tagjai negyvenhat tájegység motívumait dolgozták fel. Nem csoda hát, hogy aki csak meglátja egy kiállításukat, úgy érzi: a Kárpát-medence minden kincse egy helyre költözött. Egy-egy tárlaton egyebek mellett palóc, erdélyi szász, matyó, kalocsai , gyetvai mintákat is bemutattak, illetve bélapátfalvi motívumokkal örvendeztették meg a hímzések szerelmeseit.

Teljes cikk

Képek a kiállításról

  • Nemzetközi fafaragótábor Gyenesdiáson

Harmadik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Fafaragó Alkotótábort. A mesterek három napon keresztül alkottak a Kárpáti Korzó mögötti területen. Az elkészült remekművek elsődleges témája a betlehem készítés volt.

Egyesületünket Simon Attila fafaragó képviselte, aki tábor ideje alatt a betlehem egyik pásztorát faragta ki, és elkészített egy kacsás padot is.

Az eseményről a Keszthelyi Televízió is készített tudósítást

  • Jubileumi kiállítás Gyöngyössolymoson

10. jubileumi kiállítása nyílott a Gyöngyössolymosi Hímző Szakkörnek szeptember 8.-án. A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Vármegyei Igazgatóság munkatársa köszöntötte a vendégeket és a szakkör tagjait, vezetőjét. Elmondta, hogy a szakkör az „Újra öltünk, örökítünk” megyei projekt részeként jött létre és a program zárása után Önkormányzati támogatással folytatták a munkájukat. A szakkör vezetője Lovászné Juhász Rita bemutatta a szakköri tagokat és áttekintést adott a munkáikról.

A kiállított anyag egy keresztmetszet a szakkör tevékenységéből, felsorakoztatva a tájegységek hímzett textiljeit, amikkel foglalkoztak a 10 év során.

A reprezentatív kiállítás a Solymosi Falunapok rendezvény ideje alatt látogatható.

A megnyitó után a szakköri tagok irányításával palóc hímzés bemutató vette kezdetét ahol a hímezni vágyók megpróbálhatták a kézbe való kendő hímzést.

HEOL-cikk

Teljes cikk és fotók

  • Gébárti Országos Fafaragó Tábor

2023. szeptember 4-i kezdettel rendezték meg a 9. Gébárti Országos Fafaragó Tábort, Zalaegerszegen.

A munkában huszonegyen vettek részt, Nagy Béla, a Népművészet Mestere volt a tábor vezetője. A résztvevők között 4 fiatal is volt a Nádudvari Művészeti szakközépiskola növendékei közül, ami reményt ad, hogy lesz utánpótlás.

Egyesületünket Varga Csaba fafaragó képviselte.

Az alkotók 3 míves támlás padot készítettek vörös tölgyből, a viseletkészítők műhelyének teraszára. Meghosszabbították a kerítést a Kárpát -medencei fa sírjelek emlékparkja körül, akácfa széldeszkából, faragott fejű oszlopokhoz szerelve. Felirati táblák is készültek az emlékkert kapui fölé.

Jó hangulatú beszélgetésekkel, a faragó kultúra jövőjének latolgatásával, tárgyértékelésekkel, szakmai véleménycserével, vendégjárással volt gazdag minden nap. Ellátogattak a Göcseji Falumúzeumba, ahol a házoromzatok hagyományos kialakítását tanulmányozták. Meglátogatták a Hegyhátszentpéteri tájházat, a népi építészet, életmód és eszközhasználat tanulmányozása céljából és Varga Csaba tapasztalatai alapján összevetették a norvég népi faépítészettel.

A tábor munkájáról a ZAOL (a Zala Vármegyei Hírportál) is beszámolt. A fotók onnan származnak

  • Látóúton Homoród mentén

„A négynapos programot saját autóinkkal bonyolítottuk június elején, melybe belefért közös alkotómunka a Bencze család birtokán lévő hatalmas csűrben, városnézés Székelyudvarhelyen, Segesváron, Oklándon Tőkés Lóránt tiszteletes barátunknál, ahol Mihály Ferenc restaurátor tartott érdekfeszítő előadást, túráztunk a Vargyas patak völgyében és együtt énekelhettünk Sorbán Enikő népdal énekessel.”  – Gelsei Sándor beszámolója

Teljes cikk és képek

  • Nemzetközi Szőttes konferencia Hevesen

Egyesületünk 5 tagja Berzeviczy Fehér Jánosné, Torba Ildikó, Fiala Magdolna és Kaszab Katalin vett részt a szeptember 15.-17. között megrendezett XI. Nemzetközi Szőttes konferencián. Molnár Madarász Melinda-MEYKE, mint a zsűri tagja értékelte a pályaműveket.

A konferencia programja egyben tartalmazta a XXIII. Országos Szőttes pályázatot is, melyre szebbnél szebb pályaművek érkeztek.

Teljes cikk és fotók

  • Eger Ünnepe

Az Egri Civil Kerekasztal 2023. szeptember 16-án szervezte meg a XXVIII. Eger Civil Ünnepét, ahol az egri civil szervezetek mutatkoztak be a városnak és az ide érkező vendégeknek a Civil Közösségek Házában.

Eger Ünnepén Egyesületünk is képviseltette magát. Mini kiállításon láthatók voltak Kaszab Katalin, Torba Ildikó, Szontaghné Demeter Ágnes, Balatoni és Szabó József munkái. Szakmai bemutatókkal is szerepeltek mestereink. Szabó József és Balatoni Tibor fafaragást mutattak be.

Képek