• Szeder Fábián Életműdíjat kapott Berzeviczy-Fehér Jánosné

2022. augusztus 5-7. között rendezték meg a VII. Palóc Világtalálkozót!

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban idén is megjelent a népművészet, a képzőművészet, a hagyományápolás. A palócok lélekerősítő találkozóját első alkalommal szervezték meg felvidéki helyszínen Ipolyszécsénykén.
A palócság nagy kutatójáról, a magyar néprajz atyjáról, (1784-1859) elnevezett díj tulajdonosai idén négyen lettek, ketten Felvidékről és ketten Magyarországról. Az elismerést azok a palóc emberek kapják, akik sokat tesznek a palóc kultúra fennmaradásáért, továbbadásáért.

A Tar Lőrinc Baráti Kör Kuratóriuma és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya javaslatára Szeder Fábián Életműdíj kitüntetésben részesítette Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő népi iparművészt, a Népművészet Mesterét.
Ez úton is gratulálunk a palóc kultúra lelkes hirdetőjének, akinek ars poetikája:

„A jelen a múlton épül fel, a jövő alapja a jelen, a múltat tisztelni tehát a legnemesebb hagyomány, s a régiek példáját követni: okos célszerűség és célszerű okosság”

  • Király Zsiga-Díjat kapott Varga Csaba fa-, csont- és szarufaragó

Varga Csaba a kezdetektől tagja a Heves Megyei Népművészeti Egyesületnek és 1999-2002 között elnöke is volt. Tevékenysége során mindig a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik. Szaru és csont faragásai a népművészet legszebb hagyományait követik. Tagja a Nesz Faműves Szakmai Bizottságának is. Alkotásaival, szervező tevékenységével és szakkörvezetői munkájával a népi kultúra megőrzésért dolgozik. A Nesz 2022. 08. 21-én Király Zsiga – Díjjal ismerte el tevékenységét.

Teljes cikk és fotók

  • Mesterségek Ünnepe-2022

Idén immáron 36. alkalommal rendezte meg a NESZ a Kárpát medence legnagyobb népművészeti fesztiválját. A Budai Vár Polgárváros utcáit, tereit három napon keresztül népi kézműves mesterek vették birtokba. Működő műhelyekben mutatták be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület több látványműhellyel és kézműves bemutatóval érkezett. Varga Csaba a szarukürt karcolásának technikáját bemutatva vonzott látogatókat. Czipó Tamás kezei által fa gyerekjátékok elevenedtek meg. Mucsonyi Zsolttól a kosárfonás fortélyait lehetett ellesni. Kovács Zsolt üvegfestő finom ecsetvonásai nyomán pedig míves üvegtárgyak születtek a helyszínen. Berzeviczy-Fehér Jánosné modern-hagyományos palóc viseletei kimagasló színvonalon képviselik öltözködés kultúránkat. Torba Ildikó pedig szűrrátétes technikával készít ma is hordható öltözeti darabokat és használati tárgyakat.

Fotók:

Egyesületünk a Mesterségek Ünnepén

Díjátadó ünnepség

Mesterek, műhelyek, hangulatok

Teljes cikk