• Virágzó Népművészet – 2022.

2022. május 21-én került sor a Virágzó Népművészet 2022 c. tárgyalkotó pályázat díjátadójára és kiállítás megnyitójára, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében, Miskolcon.
Egyesületünket Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer készítő és Simon Attila fafaragó képviselte.

Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer garnitúrái II. helyezést értek el.
Gratulálunk az alkotóknak.
KÉPEK: https://photos.app.goo.gl/awN1XUWnBsMeHjY9A

  • Nyárünnep a Verpeléti Óvodában

Közel 170 fő gyermek és családjuk részére tartott a Verpeléti Óvoda színes mozgalmas nyárindító ünnepet 2022.05.27-én. A programra ünnepi díszbe öltözött az óvoda udvara, ahol sokféle kézműves foglalkozáson vehettek részt a falu fiataljai és családjaik.
Egyesületünket Tóth Lóránt fafaragó, Mucsonyi Zsolt kosárfonó és népi játszóház-vezető illetve Vigh Ilona bútorfestő képviselte, akik háromféle kézműves foglalkozást tartottak.

teljes cikk és képek: http://hmne.hu/tartalom/ny%C3%A1r%C3%BCnnep-verpel%C3%A9ti-%C3%B3vod%C3%A1ban

  • Mester és Inas Bőrműves képzés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Mester és Inas program keretén belül, befejeződött a bőrműves képzés. Az „Inas” Török Tamás, a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibortól a Népművészet Mesterétől és Horváth Tiborné Gránátalma díjas népi iparművésztől tanulta a szakma mesterfogásait.
Török Tamás kreatív, tehetséges, szorgalmas, ügyes ifjú fiatalember, akinek megalapozott szakmai tudására építve alkothattak közösen a műhelyben. Olyan gyakorlati ismereteket szerezhetett, aminek segítségével elképzeléseit magas színvonalon tudja megvalósítani további munkája során.

teljes cikk és képek: http://hmne.hu/tartalom/mester-%C3%A9s-inas-b%C5%91rm%C5%B1ves-k%C3%A9pz%C3%A9s-0

  • Divatbemutató Jordániában

Június 3-án Jordánia fővárosában, Ammanban Magyarország Ammani Nagykövetségének kezdeményezésére, és az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának felkérésére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége egy divatbemutatót szervezett, melynek keretében 10 magyar divattervező alkotásaival ismerkedett meg a közönség.

A divatbemutatón résztvevő tervezők névsora: Anni Pásztor, Attalai Zita, Hampel Katalin, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa (Igéző), Katrics Krisztina (Örökség), Molnár-Madarász Melinda (Meyke), Papp Csilla, Stumpf Imre (Soutache), Torba Ildikó, dr. Tóthné Kőrösi Zsófia, Papp Erzsébet (ZEMA).

teljes cikk és képek: http://hmne.hu/tartalom/divatbemutat%C3%B3-jord%C3%A1ni%C3%A1ban

  • Bútorfestő kiállítás Békéscsabán

2022. június 4-én Békéscsabán, Ecsettől a mennyezetig címmel festett templomi kazettákból kiállítás nyílt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület épületében, a Téglában, melyen Vigh Ilona tagtársunk munkái is láthatók.

Vigh Ilona 2019 óta Ament Éva bútorfestő tanítványa. A kiállításon szereplő 3 munkája templomi kazetta másolat, melyek Sólyról, Kiétéről és Vizesrétről származnak és mind más motívumokkal és technikával készültek.
A kiállítás 2022.07.25-ig megtekinthető Békéscsabán, majd vándorkiállításként terv szerint a következő állomása Bogács lesz.

teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/b%C3%BAtorfest%C5%91-ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s-b%C3%A9k%C3%A9scsab%C3%A1n

  • VII. Aldebrői fafaragó tábor

A 7. Aldebrő fafaragó tábor 2021. június 7-én kezdte meg a munkát.
A fafaragótábor 2022-ben fő feladatának egy Szent Flórián szobor megfaragását tűzte ki célul, megemlékezve 1826. évi tűzvészről, amely elpusztította a község jelentős részét. A tűzvész után újraépült településrészt, mai napig is „ új falusi” résznek nevezik. A szobor fölé megépült egy pavilont, mely védi az időjárás viszontagságaitól

A VII. Aldebrői fafaragó tábor a Szkíta Emlékhelyet kiegészítette egy paddal, mely stílusában és méreteiben megegyezik a korábbi a padokkal, melyek az emlékhelyet díszítik.

teljes cikk: http://hmne.hu/tartalom/vii-aldebr%C5%91i-fafarag%C3%B3-t%C3%A1bor

FOTÓK: https://photos.app.goo.gl/B647e4ogJqKxQbYm9
Videók:
1. nap: https://youtu.be/C16yxDfXKaQ
2. nap https://youtu.be/l1isNQCAtZk
3. nap: https://youtu.be/ft5s0WkpwHA
4. nap: https://youtu.be/OueiTRewAVQ
Riportok:
https://youtu.be/puWX9PCQPPY
https://youtu.be/CAw5zTYWExY