• XI. Viseletkonferencia – 2021-szeptember 10-11.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen megrendezi a „VISELETEK RÉGEN ÉS MA” XI. Országos Viseletkonferenciát

Célunk, tanácskozási és találkozási lehetőséget teremteni az országban tevékenykedő műhelyek, szakkörök, szakemberek számára. Szeretnénk, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik.
A konferencia időpontja: 2021. szeptember 10-11.
A konferencia helyszíne: EKMK-Bartavovics Béla Közösségi Ház,
Eger, Knézich Károly u 8.

Jelentkezési lapok és tájékoztatók  letölthetők innen 

  • Országos Népművészeti Kiállítás – Díjátadó ünnepség

A járványveszély elmúltával megtartották a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás ünnepélyes díjátadó ünnepségét a Hagyományok Házában.
Egyesületünk tagjai közül Szontaghné Demeter Ágnes és Kiss István Gránátalma díjas, Gelsei Sándor Arany oklevéllel ,Torba Ildikó Bronz oklevéllel kitüntetett népi iparművészek és Lovászné Juhász Rita népi iparművész alkotásai szerepelnek a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon a Hagyományok Házában.
A fotókat a díjátadó alkalmával készítette: Kiss István

  • Divatbemutató az Országos Népművészeti Kiállításon

A XVII. Országos Népművészeti Kiállításhoz kapcsolódóan 2021. június 26-án Divatbemutatót tartottak a Hagyományok Háza előtti színpadon. A kifutón látható darabok tervezői, készítői Gránátalma díjas, Arany-, Ezüst- és Bronz oklevéllel, illetve FolkTrend díjjal jutalmazott alkotók. A rendezvény kapcsán megcsodálhattuk azt, hogyan válhatnak a Budai Vigadóban kiállított tárgyak: ruhák és kiegészítőik a mindennapi és ünnepnapi öltözetünk részévé.

Egyesületünket Torba Ildikó szűrrátéttel díszített öltözetei képviselték a rendezvényen.

Teljes cikk és fotók 

  • Demjéni hagyományok háza

Ez a ház a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget várja. Helyben összegyűjtött tárgyakkal a település hagyományos tárgyi kultúráját jeleníti meg. A Hagyományok Háza berendezése a településen élők életmódját, lakáskultúráját egy meghatározott időszakra és társadalmi helyzetre vonatkozóan reprezentálja. Nemcsak egy kiállítási színtér, hanem a helyi tudás átadásának helyszíne a fiatalok, és az ideérkező turisták számára. A házban bemutatják Ízer Istvánné Népi iparművész és szakkörének munkáit is.

Teljes cikk és fotók 

  • Kisgyőri fafaragó tábor -2021 második ütem

A Kisgyőri Családi Szaktábor a kézműves foglalkozások mellett, a Szent korona kilátó és a Nemzet betlehemének befejezését tűzte ki célul. 2021 májusában megkezdett munka folytatásában Balatoni Tibor és Kiss István vettek részt egyesületünkből.
Fafaragóink a Szent Korona kilátóhoz vezető Király sétány szobrait fejezték be. A tábor többi résztvevője a padokat, emlékoszlopokat és állat figurákat készített. A Király sétány három szobra készült el most, Kiss István Szent István alakját, Balatoni Tibor Szent László figuráját, Bálint József IV. Béla szobrát formázta meg. A szobrok kihelyezésre kerültek, már csak az avatásra várnak. A királyok sora jövőre folytatódik.

Képek 
Videó a 7. napról 
Videó a 8. napról
Videó a 9. napról