• Rádió riport Torba Ildikóval

A Kossuth Rádió  riportot készített Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iprművésszel. Ildikó  beszélt  szakmájáról, betekintést adott a régi szűrszabó mesterségbe, és  beszélt terveiről,  munkájáról.

A rádió riport „filmesített” változata itt megtekinthető

  • Rádió riport Kiss Istvánnal

A Kossuth Rádió riportot készített Kiss István fafafaragó, népi iparművésszel a Vatikáni 100 jászol kiállításon  szereplő  betlehemről.

A riport filmesített változata itt megtekinthető

  • A „Bajsai Etno Ház paraszti hímzései-” Erdész Judit Mária könyve

Erdész Judit Mária, hímző, viseletkészítő, a Népművészet Mestere meghívást kapott, hogy vegyen részt a Vajdaságban, Bajsán, egy tájház átadásán. Az ott látott gyönyörű fehér hímzések  elbűvölték  Két évvel később  meghívták,  hogy vegyen részt a  tájház  hímzéseinek  feldolgozásában. Ebből a nagyszerű gyűjteményből született meg a könyv, mely két nyelven, magyarul és szerbül jelent meg.

Teljes cikk

  • LUCA-NAPI SOKADALOM

A Luca-napi Sokadalom az Iharos Népművészeti Egyesület szervezésében Tárnokon került megrendezésre: 2019. december 13-14-15-én a Művelődési Házban.

December 14-én Berzeviczy-Fehér Jánosné Népi iparművész a Népművészet Mestere viseletei kerültek bemutatásra divatbemutató keretében. A divatbemutatón látható viseleteknél a kékfestő alapanyagból készült öltözetek kerültek bemutatásra, hiszen kékfestőben lenni jó, kékfestőben lenni büszkeség.

A közönséget elvarázsolta a látvány és az újdonság erejével hatottak az öltözetek. Láthatóvá vált, hogy ezek az öltözetek mennyire időt állók és napjainkban is lehet viselni, nap, mint nap!

Teljes cikk

A divatbemutató képei

  • Elhunyt Hlíva Andrásné, hímző, egyesületünk alapító tagja

Megrendüléssel tudatjuk, hogy egyesületünk alapító tagja, Hlíva Andrásné hímző életének  85. évében elhunyt.

Erzsike az egyesületünk életének  hosszú időn keresztül aktív tagja, rendezvényeinknek rendszeres résztvevője volt. Gyönyörű hímzései szemet-lelket  gyönyörködtettek.

Emlékét munkái őrzik tovább, mint, ahogy mi is  megőrizzük Őt emlékezetünkben.

Nyugodjon  békében!