• Gyöngyöspatai Projekt

A palóc hagyományok őrzése Heves megye északnyugati részén fekvő településein jellemző elsősorban. Parád, Mátraderecske és Gyöngyöspata települése több éve hagyományőrző programokkal (palócnapok,Párnafesztivál, Péter-Pál napok) igyekszik ezt a hatalmas örökséget (viselet,hagyományos gasztronómia, hagyományok,motívumkincs) bemutatni a rendezvényekre látogatóknak.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves megyei irodája által indított projekt célja a Gyöngyöspata és a környéke hagyományos palóc hímzések mintakincsén alapuló kulturális gazdagságfejlesztés, amelynek során a palóc örökséget innovatívan és kreatívan „gondolják tovább” a projektben résztvevők. Cél, hogy a település lakossága képes legyen megtalálni a megújulás lehetőségeket, amelyek a motívumkincs mindennapi használatát teszik lehetővé.

Minden alkalommal szakmai előadások mellett gyakorlat központú kézműves tevékenységek is megvalósulnak, amelyen többféle kézműves technikával kerülnek feldolgozásra a palóc motívumok. A palóc hagyományokat ezen a településen még  elevenen őrzik, a viseletüket hordják a rendezvényeken.

Szakmai vezető:  Lovászné Juhász Rita   népi iparművész

 Teljes cikk fotókkal: http://hmne.hu/tartalom/gy%C3%B6ngy%C3%B6spatai-projekt

  • Bogácsi ősz

A nyári fesztiválok után a színes őszi időben is folytatódnak a rendezvények Bogácson, ahol nemcsak a fürdőzés élmény. Az őszi rendezvények fókuszában a gasztronómia és a hagyományőrzés áll. Már évek óta ezen rendezvények állandó attrakciója a Mucsonyi család kislányáról elnevezett Viola Alkotóműhely és Népi Játszóház, ahol a gyerekeknek egyszerű, de nagyszerű fajátékokkal, kézműveskedéssel nyújtanak örömteli perceket.

A Márton napi vigasságokra Palóc portát is berendeztek, ahol Mucsonyi Zsolt kosárfonó szakmai bemutatóval, a porta udvarában őszi munkákba való bekapcsolódással (kukoricamorzsolás, diótörés) várták a vendégeket. Szívmelengető érzés mikor a látogatók meg-megállnak és elkezdenek saját emlékeik közt kutatni és megosztják gyerekkoruk kosárfonó nagypapájának történetét a ma mesterével

Fotók: http://hmne.hu/tartalom/bog%C3%A1csi-%C5%91sz

  • Kosárfonó workshop a Hagyományok Házában

Egyesületünk  némrégen vette fel  tagjai sorába Mucsonyi Zsolt kosárfonót, aki a szakma elsajátítására helyezi a fő hangsúlyt. Az ifjú  mester minden lehetőséget  megragad, hogy új és újabb  fogásokat  sajátítson  el.  A Hagyományok Háza alkotóműhelyében  is  részt vett  a munkában, és a tanulásban.

teljes cikk fotókkal: http://hmne.hu/tartalom/kos%C3%A1rfon%C3%B3-workshop-hagyom%C3%A1nyok-h%C3%A1z%C3%A1ban