Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Szent Erzsébet kopjafa Kolozsváron

A  VII.  Árpád-házi Szent Erzsébet  napok  alakalmával  került  felavatásra  a Magyarok Világszövetségének  ajándéka ként  az a kopjafa, melyet  Kiss István  fafaragó,  népi iparművész  készített. A kopjafa  a kolozsvári  Szent Kamill  otthon  udvarán került  felállításra   és   felavatásra.  Az udvar  egy egyedülálló   szoborparkot rejt,  melyben  a  magyar történelem nagy  alakjai  jelennek  meg.  Ennek a parknak a közepén  helyezkedik  el  a kopjafa. A  szobor  és  kopjafa avatáson részt  vett a  kolozsvári  magyar  konzul is. 

Teljes cikk és képek 

  • Kékfestő generációk – Örökség és újítások

A Múzeumok Őszi Fesztiválján rendezett kiállítás és divatbemutató kapcsán a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében /Budapest, Fő utca 6. sz./ november 10-én beszélgetést hallhattak a résztvevők Sárdi János kékfestővel és Berzeviczy- Fehér Jánosnéval, akinek a viseleteit divatbemutató keretében mutatták be a teltházas közönségnek.

Teljes cikk és képek 

Riport film 

Heol cikk  

  • Fafaragó szakkör: az ékrovástól a rézbeverésig

Varga Csaba fafaragó két egyesületnek is oszlopos tagja. A Heves megyei Népművészeti Egyesületben és a Fehérvári Kézművesek Egyesületében is kiveszi részét a munkából. A hozzá hasonló, önzetlen szakembereken múlik, hogy a következő generáció megszerezze és megőrizze őseink felhalmozott kézműves tudását.

Teljes cikk 

  • Megyei Prima díj jelölés

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet, a VOSz Heves megyei szervezete megyei Prima-díjra jelölte.   Elmondták, hogy mind a nyolc jelölt tevékenysége, munkája kiváló színvonalú, már a jelölés is nagy megtiszteltetés.

Teljes cikk

  • AMKA díj a teknő betlehemnek

A Magyar Kézművességért Alapítvány 25. alkalommal hirdette meg betlehemi jászol pályázatát. Az elfogadott pályaművekből november 19-én nyílt kiállítás a Duna-palotában, (Budapest, Zrínyi u. 5. ) és a Szaléziánumban (Veszprém, Vár u. 31.)

Erre a pályázatra küldte be Kiss István fafaragó, Népi iparművész, teknőkeretbe foglalt betlehemét. A pályázat eredményhirdetésére 2018. december 11-én került sor, melyen a betlehemet most az AMKA is díjazásban részesítette.

Teljes cikk 

Fotó a kiállításról 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET