Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Népi Kézművesség Kulturális Közfoglalkoztatottaknak

Immár másodszorra kerül sor az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében a Kulturális Közfoglalkoztatottak Népi Kézműves Programjára. A projektet a NESZ indította még a tavalyi évben, s a sikeres képzés után az idén újra sor került rá. Megyénkben két helyszínen zajlott: Hevesen, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület és Gyöngyösön, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében. A program 3 napja alatt a résztvevők a szövés, ajándéktárgy készítés, gyöngyözés és népi textilbaba készítés alapjaival ismerkedhettek meg, s az ehhez kapcsolódó elméleti anyaggal.  Mivel ez az idő igen kevés egy-egy szakág megismerésére, a szervezők inkább csak egy „figyelemfelkeltő és kedvcsináló” érzékenyítő foglalkozásnak szánták, ahol megpróbálhatták a résztvevők a szakmák technikáit. S ha valamelyik iránt mélyebb érdeklődést éreznek, az országos képzéseken, szakoktatásban elsajátíthatják ezeket s majdan ők is taníthatják ezeket a népi szakmákat.  A program 2018. június 4-6-ig zajlott, a gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinóban, s ezt követően Hevesen.

A gyöngyösi  képzést  Lovászné  Juhász Rita  népi iparművész  vezette. A közfoglalkoztatott résztvevők nagyon pozitív véleménnyel voltak a program iránt, sok kis érdekes tárgyat készítettek, amit haza is vihettek.

  • Marci bojtárok Tiszafüreden

A tiszafüredi  Bőrműves  Alkotóház nem csak a  kézművesség elsajátítására  ad lehetőséget,  hanem az ősi,  magyar  életformába  is  bepillantást  enged.  Az udvaron  felállított  jurtában őseink,  régmúlt szokásaival,  az íjfeszítés  tudományával  is  meg lehet  ismerkedni. Horváth  Tibor  népi iparművész,  Népművészet  Mestere a szakmán  kívül  kiváló  íjász is.  Június 26-án Hevesről  a Marci bojtárok  kis  csapata  látogatott el hozzá,  Báder Miklósné  Vera vezetésével, hogy egy  kis  időutazás keretében  ismerkedjenek  az  ősi életformával,  az íjászat mesterfogásaival, hogy a nap végén  összemérhessék  frissen szerzett íjfeszítő tudományukat.

  • Elkészült az Aldebrői Történelmi Emlékpark

Harmadik  alkalommal  Került  megrendezésre az  aldebrői   fafaragó  tábort,  június  14-től  24-ig.   Hosszú  előkészítő, tervező munka  után  2016-ban kezdődött  el a munka  a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,  Aldebrő önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti  Egyesület együttműködési szerződése  alapján.  Akkor  felvázolt elképzelés  szerint  elkészült  az Emlékpark  körútja,  tizennyolc  állomással,  mely  megörökítette Aldebrő és a  magyar történelem  sorsfordító  eseményeit. 

A helyi igényeknek  megfelelően  folyamatosan  változtak a  tervek, hogy  2018-ban,  a község  németekkel  való  betelepítésének  275.  évfordulóján  elnyerje  végső  formáját az Emlékpark.  A park  bejárata  egy Harangláb  lett,  melyben  egy  50 kg-os  harang lakik,  Aldebrő Angyala  felett.  Az  Angyal hívja  és  fogadja  az Emlékparkba  betérőket,  mint  valaha a betelepülőket. A haranglábat   Balatoni  Tibor  tervei  alapján készítették  el  fafaragók. Az Angyalt  Kiss István  készítette.

Az  Emlékpark  elkészítésében  a három év  alatt    tizenketten  vettek  részt:

Az Ő  önzetlen  munkájuk  bizonyítja,  hogy összefogással  egy, szebb, élhetőbb  környezetet  lehet  létre hozni.

teljes cikk 

Képek:

Angyalos  harangláb  készítése  

 A Vándor szobor készítése  

Az Emlékpark  felavatása

  • Kézműves tábor Kápolnán

2018.július 16-tól 20-ig került lebonyolításra Kápolnán a hagyományosnak mondható kézműves tábor, melyen közel 70 gyermeknek sikerült tartalmas és hasznos időtöltést biztosítani a nyári szünetben. A gyerekek ez alatt az öt nap alatt különböző kézműves mesterségekkel és kézműves technikákkal ismerkedhedtek meg, melyek között volt:  gyöngyfűzés, fafaragás, üvegfestés, nemezelés agyagozás, szövés, szalvétatechnika is. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületből Dohnál Tiborné (gyöngyfűzés), Nagy Judit (fafaragás) és Kovács Zsolt (üvegfestés) tartottak  foglalkozásokat.

  • Nemzetközi Alkotótábor Homonnán

Homonnán (Kelet Szlovákia, Humenné)  14.  alakalommal  rendezték  meg  az INSITA nevű  nemzetközi  alkotótábort. Szlovák, cseh,  lengyel  és  magyar résztvevőkel.  Egyesületünk  képviseletében  Kiss István  fafaragó, népi iparművész és  Balatoni  Tibor fafaragók  vettek  részt alkotó tábor  munkájában. A táborban  szabad alkotás eredményeképpen  létrejött  művek a helyi  múzeum  gyűjteményét  gyarapítják. A jó hangulatú munka  lehetőséget adott  kapcsolatok  építésére, barátságok  születésére is. A nemzetközi alkotó tábor befejeztével, a Magyar Kultúra Napja nyitányaként nyílt meg az Andrássy kastélyban Kiss István és  Balatoni Tiborral közös  kiállítása.

Teljes cikk

fotók  videók:

munka

kirándulás

kiállítás 

szobor faragása 

M5

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET