Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • XIV. Kápolna Napja

2018.június 6-án a XIV. Kápolna Napja a Hungarikumok Jegyében című rendezvény került lebonyolításra a kápolnai Önkormányzat és civil szervezetek szervezésében. A színvonalas és hagyományosnak mondható programon egyesületünket Dohnál Tiborné Marika, Erdélyi Boglárka, Turó Iza, Nagy Judit Kovács Zsolt képviselték. Alkotásaikkal, portékáikkal igyekeztek színesebbé tenni a rendezvényt. Ezen kívül Dohnál Tiborné Marika kézműves foglalkozást is tartott, mellyel sok gyereknek adott felejthetetlen örömet és lehetőséget arra, hogy csodálatos gyöngyből készült ékszereket készíthessenek.

  • Nyitott Műhely – Látogatás Tóth Lóránt és Vass Béla műhelyében

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület hosszú évekkel ezelőtt hirdette meg „Nyitott műhely” c. programját, amelynek célja, hogy a népművészet iránt érdeklődők, valamint az egyesület tagjai is jobban megismerjék egy-egy alkotó tevékenységét, bepillantást nyerjenek a kulisszák mögé, milyen körülmények között készül egy-egy mestermunka.

A sorozat következő állomása Nagyvisnyó volt, ahol Tóth Lóránt – népi iparművész, a Népművészet ifjú Mestere, Nagyvisnyó díszpolgára és számos rangos kitüntetés birtokosa – műhelyében kíváncsiskodtak az érdeklődők. Óriási élményt jelentett a 20 éve fafaragással foglalkozó művész bemutatkozása.

Vass Béla csontfaragó ugyancsak kis kiállítással várta az érdeklődőket. Megismerhettük Béla életútját, munkásságát. Élvezettel vették körül kis műhelyében tartott bemutatón, ahol záporoztak a kérdések az alkotó felé, aki készségesen és boldogan válaszolt és érdekes történeteket mesélt e gyönyörű mesterségről.

Teljes cikk 

Tóth Lóránt műhelyében  

Vass Béla műhelyében

  • Erdész Judit Mária: „A csipke” – kötetbemutató

Az ünnepi könyvhét alkalmából jelent meg Erdész Judit Mária népi iparművész, a Népművészet Mestere, Kodály Zoltán-díjas ruhatervező, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alkotójának az ötödik könyve, “A Csipke” címmel.

A könyv bemutatására 2018 június 5.-én került sor a Bródy Sándor Megyei Könyvtárban

A szerző beszélgetőtársa Orosz Lászlóné Ibolya, önkormányzati képviselő, a Városgazdálkodási Bizottság elnöke volt. Sok-sok érdekes történetet hallottunk Erdész Judit Máriától és közelebbről is megismerhettük a művész életútját, munkásságát.

“Egy kis kiállítás a csipkéből ” mottóval várta az érdeklődőket két vitrin, bemutatva a csipkék csodás világát, egy kis ízelítőt adva a művész remekműveiből.

Teljes cikk 

  • Országos Faműves pályázat és konferencia Zalaegerszegen

Zalaegerszegen rendezték meg az V. Országos Faműves Konferenciát. A pályázatra beérkezett munkákból kiállítást rendeztek. Fő téma a szaru és csont megjelenése napjaink alkotóinak keze nyomán.

Egyesületünket Varga Csaba fa, csont és szarufaragó képviselte. Gyönyörű munkái a kiállításon is láthatók.

Képgaléria 

  • Bőrműves foglalkozás az Alkotóházban, Tiszafüreden

Tiszafüreden Horváth Tibor, népiparművész, a Népművészet Mestere és Horváthné Kati népi iparművész üzemelteti a Bőrműves Alkotóházat. Gyakran látogatják meg őket érdeklődők, gyakran egész iskolai osztályok is. Június 8-án ismét benépesült a műhely. Szolnoki “kisgimisek” ismerkedtek a bőrművességgel. Elleshettek néhány mesterfogást, gyakorolhatták az alap műveleteket. Talán közülük kerülnek ki a jövő hagyományőrző bőrművesei.

Fotók  

  • A Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményei Pekingben

Pekingben, a Today Art Museumban mutatkozott be nagyszabású kiállítással a Magyar Művészeti Akadémia.

A képzőművészeti, ipar- és tervezőművészeti, valamint népművészeti alkotásokat is felvonultató tárlat 2018. május 14-től június 10-ig tartott.

Berzeviczy-Fehér Jánosné népi iparművész, a népművészet mestere, egri viseletkészítő palóc viseletei is jelen voltak e rangos kiállításon.

Teljes cikk  

  • XIV. Virágzó Népművészet – pályázat

A 2018. évben is meghirdették a „Virágzó népművészet” című pályázatot, A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében.

Pályamunkákat vártak hagyományos rendezvényre a népművészet minden szakágából. A XIV. Virágzó Népművészet mostani rendezvényére 68 alkotótól 264 alkotás érkezett.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet három népi iparművész, Szontaghné Demeter Ágnes, lószőrékszerkészítő, Torba Ildikó szőrrátét készítő és Kiss István fafaragó képviselte. Munkáik a zsűrizésen Mester Remek besorolást kaptak (régi megnevezés szerint A” kategória).

Torba Ildikó  munkáit  a zsűri  II.  helyezéssel  ismerte el.  Kiss István  betleheme  a  Borsod Megyei  kereskedelmi  és Iparkamara  különdíját  kapta.

 A kiállítás  képei 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET