Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Ünnepi viselet készült a mikófalvi tájháznak

Berzeviczy-Fehér Jánosné  népi iparművész, a Népművészet  Mestere az egri Dobó István Vármúzeum és Mikófalva önkormányzata megbízásából készítette el az ünnepi női és férfi viseletet. A Vármúzeum munkatársaik lehetővé tették a múzeum gyűjteményében való kutatást, mely nagy segítségére volt abban, hogy a lehető leghitelesebben készítse el a két viseletet. A szabásminták és hímzések mellett az anyaghasználatban is törekedtett a hagyományhűségre: a szoknya brokátselyemből, a kötény taft anyagól, a mellény pedig – a ma már nagyon nehezen beszerezhető – klott anyagból készült.

Az elkészült viseletek a mikófalvi tájházban tekinthetőek meg.  Bízzunk abban, hogy egyre több település fedezi fel és mutatja be saját múltját, hagyományait.

Fotók

  • folkTREND – A hagyomány a régi, a stílus új
  1. december 13-án második alkalommal rendezte meg a Földművelésügyi Minisztérium a „folkTREND – A hagyomány a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatót a tradíciókon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseletek népszerűsítése érdekében.  

Egyesületi tagunk Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész, Szombati Klára viseletkészítővel közösen nyújtott be sikeres pályázatot és mutathatták be szűrvirágos kollekciójukat a rendezvényen. Ruháikon a színes rátétek a hagyományos technikával, aprólékos kézi munkával kerülnek felvarrásra a mai elvárásoknak megfelelő, magas minőségű alapanyagokra. A modern formák és a díszítés egyedisége elegáns megjelenést biztosít, ezért ezeket az öltözeteket akár különleges események alkalmával is viselhetik a hölgyek.

Teljes cikk és  fotók 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET