Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

1. Kiállítás Kunmadarason

A Kunmadaras községben “Nagykunsági ízes ételek és népi kismesterségek”
címen rendezett kulturális és gasztronómiai programban – a Kunmadarasi Honismereti Egyesület meghívására – 2017. október 7-én egyesületünk tagjai kiállítóként vettek részt.
Horváth Tiborné népi iparművész bőrműves
Horváth Tibor népművészet mestere bőrműves
Bódi Klára népi iparművész csipkekészítő
A rendkívüli érdeklődéssel kísért, tartalmas kulturális programot népművészeink szép kiállítással színesítették.”
képek

2. Kolorcity – Szüreti fesztivál

A Sajómenti Népművészeti Egyesület és a kazincbarcikai Kolorcity három napos szüreti fesztivált rendezett. Népművészeti vásár és bemutató is a színes kavalkád része volt. Egyesületünkből Tóth Lóránt fafaragó népi iparművész, a népművészet ifjú mestere , Erdélyi Boglárka játékkészítő és Turó Iza keramikus vett részt a vidám szüreti forgatagban.
képek: http://hmne.hu/tartalom/kolorcity-sz%C3%BCreti-fesztiv%C3%A1l

3. Kárpátok Keretegyezménye

Három évre Magyarország vette át az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) égisze alatt hét ország által működtetett Kárpátok Keretegyezmény elnöki tisztségét. Az ünnepélyes átadás-átvételre az egyezmény részes feleinek Lillafüreden tartott három napos magas szintű konferenciája keretében került sor, amikor dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter l vette át az elnöki teendők ellátását jelképező vándorbotot.
Az ünnepi program része volt a Bükki Nemzeti Park bemutatkozása. A Nemzeti Park védjegyével ellátott termékek előállítói rendeztek kiállítást. Egyesületünk tagja, Tóth Lóránt fafaragó, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere szakmai bemutatóval is hozzájárult a sikeres bemutatkozáshoz.
képek

4. Pajzs Anna fejfája

Szőlősgyörökön Gárdonyi édesanyjának szülőfalujában állították fel Pajzs Anna fejfáját , aki Gárdonyi szavaival: „Öreganyám öreganyja: a neve volt Paizs Anna” Gárdonyi József , az író fia így írt erről: „A legódonabb családi emlékünk Pajzs Anna sírköve és sírkőirata a somogyi földben, a szőlősgyöröki temetőben…”
Ez a sírkő elveszett az idők során. ennek pótlására kerül most sor. Keller Péter kérésére Kiss István fafaragó, népi iparművész, Egerben készítette el a fejfát, mely 150 cm-re magasodik ki a földből. Felíratnak pedig a családi hagyomány szerint szöveg szerepel.:„Itt nyugszik Pajzs Anna, hét papnak az anyja. Ötnek a szülője,kettőnek nevelője.”
képek

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET