Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Himzés kiállítás a Solymos Napokon

A gyöngyössolymosi „Solymos Napok” keretében kiállítás alkalmával ismerkedhettek meg az érdeklődők a Hímző szakkör 2016-17 évi munkájával. A kiállítás témája :“Úri hímzések és palóc keresztszemes hímzések” volt. A kiállítás a rendezvény ideje alatt volt látogatható. A szakkör vezetője Lovászné Juhász Rita.

fotók 

  • Magyar Érték Napja
  1. szeptember 9-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézetegyüttműködésében valósult meg aIII. Magyar Értékek Napja.

A Heves megyei pavilonban az aktív értéktári munkát végző települések (Átány, Egerszalók, Noszvaj,Aldebrő, Eger, Bélapátfalva, Felsőtárkány, Markaz, Abasár, Besenyőtelek) tárgyai és tájékoztató anyagai és a Heves Megyei Népművész Egyesület alkotóinak munkái voltak láthatóak.

Alagyi Jánosné (babák), Bódi Klára (csipkék), Gelsei Sándor (festett bútorok), Kiss István fafaragások (Szent István , Szent László), Farkas József fafaragás (Gárdonyi Géza), Fehér Jánosné modern palóc viselete babán volt látható. Kiállításra került Erdész Judit két palóc hímzett terítője és zsinóros kosztümje, Dohnál Tiborné sárközi nyaksija és Kelemenné Judit és Szontaghné Demeter Ágnes díjnyertes munkái is. A pavilonban láthatók voltak lassú Imre gyönyörű kerámiái is. Természetesen a két interaktív bemutatót tartó nép iparművész,Torba Ildikó szűrrátét készítői és Tóth Lóránt fafaragó,  a népművészet ifjú mestere  munkái is díszítették a pavilonunkat.

A rendezvény nagy érdeklődés mellett  zajlott le. A szakmai bemutatót tartó mestereket sokan csodálták meg és próbálták ki  a szakma fogásait.

Teljes cikk és fotók 

  • Magyar Népdal Napja 2017

Szeptember 16-17-én a martonvásári Brunszvik-kastély melletti főtéren rendezték meg a Magyar Népdal Napját.

Középpontban a népdal, a népzene és a hagyományőrzés. A világban is az egyik leggazdagabbnak és legváltozatosabbnak tartott magyar népviseletek mai értelmezése ugyancsak a folklór fennmaradását és tovább élését bizonyítja.

Egyesületünket méltó módon képviselte Berzeviczy-Fehér Jánosné, népi iparművész, Népművészet Mestere modern palóc viseleteivel és Torba Ildikó népi iparművész szűrrátéttel díszített öltözeteivel.

Teljes cikk és képek

  • Magyar Kézműves Remek

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az idén tizenötödik alkalommal hirdette meg  a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot.

Heves Megyei Népművészeti Egyesület  tagjai a korábbi évekhez hasonlóan az idén is  sikerrel  pályáztak a Kézműves  Remekcímért.

Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész,  szűrvirágos kollekciója és Szontaghné Demeter Ágnes,  lószőrékszer készítő népi iparművész Lószőrékszer garnitúrája , magas színvonalú és művészi kivitelezése elnyerte a „Magyar Kézműves Remek „ megtisztelő címet.

teljes cikk és fotók 

  • Eger Ünnepe -2017

Szeptember 22-24-án  rendezték meg Eger  Civil Ünnepét, a Civil Kerekasztal  szervezésében.

A HKIK meghívására  egyesületünk tagjai , Tóth Lóránt  fafaragó,  Erdélyi Boglárka játékkészítő,  és Turó Iza keramikus mutatta be  termékeit, az Érsek-kertben. A nagy érdeklődést kiváltó  esemény Eger  civil  szervezeteinek  kiváló keresztmetszetét adta

képek 

  • Fejfa faragó tábor a Gébárti tónál

Zalaegerszegen ismét megrendezésre került  az országos  fafaragó tábor. Folytatódott a Kárpát-medencei sírjelek  faragása. Ebben az évben  délvidék és az északi országrész anyagából válogattak.

Huszonkettő faragó dolgozott együtt, köztük  egyesületünk tagja, Varga Csaba  fafaragó is. Az alapanyagok  feldolgozása is  a táborban  zajlott. Volt olyan vörös tölgyrönk amit nyolcan emeltek a gatter asztalra. A faragás  párokban történt,  összeszokott  együttest alkotva. Varga Csabáék  most táblás fejfát készítettek, kilenc hurokkal, csillaggal a közepén, mely a gömöri tájegységet  képviseli.

képek

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET