Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  1. Király Zsiga-díj Berzeviczy-Fehér Jánosnénak

A Mesterségek Ünnepén a Budai Várban 2017 augusztus 18-án Berzeviczy–Fehér Jánosné , a  Népművészet Mestere, népi iparművész – egyesületünk oszlopos tagja – több évtizedes kiemelkedő munkásságát „KIRÁLY ZSIGA „ díjjal ismerték el.

teljes cikk

  1. MESTERSÉGEK ÜNNEPE 2017. AUGUSZTUS 17 – 20.

A Heves megyei Népművészeti Egyesület tagjai 30. éve, hogy részt vesznek a Mesterségek Ünnepén. Ebben az évben11 fő kézműves kapott meghívást az idei rendezvényre.

A Mesterségek Ünnepén Egyesületünk méltón képviselte a népi kézművesség különböző szakágait: Jelen volt Horváth Tibor a népművészet mestere, valamint Csanálosi Katalin népi iparművész a Bőrművesség kiváló képviselői.

Czipó Tamás fajáték készítő , Tóth Lóránt Fafaragó- Fajáték készítő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, műhelyeket működtettek.sz

Szontaghné Demeter Ágnes népi iparművész Lószőr ékszerkészítő,  Kovács Zsolt üvegfestő, Torba Béláné szűrrátét készítő, népi iparművész, Dallos Zsolt, Dallos Zsoltné népi iparművész mézeskalács készítő valamint Berzeviczy-Fehér Jánosné a népművészet mestere viseletkészítő.

 Egyesületünkből sosem hiányozhat Varga Csaba fafaragó. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Egyesületünk mindig számíthat rá.

A Mesterségek Ünnepén nyílt meg a Reformáció 50 pályázat országos kiállítása melyen Egyesületünk tagjai közül  Bódi Klára csipkeverő népi iparművész és Kiss István fafaragó népi iparművész alkotásai kerültek kiállításra.

Teljes cikk

Mesterségek Ünnepe képek

Reformáció 500-képek

  1. Stációk Szankon

Húsz éve kezdődött  Szankon a fafaragó táborok szervezése.. Az eltelt évek alatt a táboroknak már kialakult a törzsgárdája, amelynek alapját a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai adják.

Ebben az Évben Patkós Zsolt polgármester javaslatára a katolikus egyháznak ajánlották munkájukat, hiszen a tábor kézzelfogható végeredménye egy 15 stációból álló Kálvária lett.

A stációkat Kiss István népi iparművész tervezte meg, a faragandó tábláktól a kőlábakig. A faragásban13 hazai és erdélyi mester vett részt. A táborban alkotó fafaragók:  Kiss István, Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Derzsi Pál, Farkas József, Figura László Kányádi Béla, Molnár János, Nagy Judit, Szabó József, Szigyártó Miklós, Varga Csaba, Novák Géza.Munkájukat Törőcsik Zoltán asztalos, Lovas István és Varga Ferenc is segítette

A stációk időre elkészültek,  helyükre kerültek a faragott képek és augusztus 02-án  Dr Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti  érsek, metropolita szentelte  fel a  fájdalmak útját jelképező Kálváriát.

Teljes cikk

képgaléria

Videó 1   Videó 2

  1. AMKA díj Kelemen Andrásnénak

A Magyar Kézművességért Alapítvány hirdette meg a ” Magyar Kézművesség – 2017 és Arany János Költészete – kézműves szemmel ” című pályázatot, melyre Kelemen Andrásné, Judit is  beadta pályázatát  három vállkendővel. Mindhárom kiállításra került, az alkotót  pedig minisztériumi díjban részesítették.

Kelemenné  Judit rendre sikereket ér el a különböző pályázatokon melyekhez ezúton is gratulálunk.

http://www.amka.hu/cikkek/magyar-kezmuvesseg—–2017-es-arany-janos-kolteszete—–kezmuves-szemmel/magyar-kezmuvesseg—2017-es-arany-janos-kolteszete-kezmuves-szemmel—eredmenyhirdetes.html

  1. Negyvenöt éves a demjéni hímzőszakkör

Demjén művelődési házában  rendezték meg azt a rendhagyó kiállítást, mely a negyvenöt éves  demjéni hímzőszakkör  alkotásait mutatta be. Egyesületünk tagja,  Ízer Istvánné  Király Zsiga-díjas  népi iparművész vezette szakkör a Kárpát medence  közel ötven tájegységének motívumait dolgozta fel , és tárta a  közönség elé.

A kiállítást   Dr. Csiffáryné dr. Schwalm Edit néprajzkutató  mutatta be a szép számmal összegyűlt  érdeklődőknek.

Ezúton is gratulálunk az alkotóknak és a szakkör vezetőjének a kitartó, színvonalas munkákhoz.

kép galéria (Mocsári Balázs képei)

  1. Értékmentő tábor Gömörszőlősön

2017-ben a Gömörszőlősi Értékmentő Tábor programjának a fő tevékenysége a felújitás alatt lévő ceglédberceli református templom mennyezet tábláinak az elkészítése volt, ami a gogánváraljai festett kazettás  mennyezet másolatát jelentette .

A mintegy 60 db tábla megfestéséhez igen csak fel kellett szívnia magát a résztvevőknek,  de Ament Éva megszokott jó szervezésének is köszönhetően színvonalas munkák születtek.

Egyesületünkből Gelsei Sándor  bútorfestő, népi iparművész vett részt  a tábor munkájában.

teljes cikk és képek

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET