Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Mesterség bemutatók Németországban

A  németországi Münkeboe a Holland határ mellett található kicsi település, ahol a  helyi Dörpmuseum– ban rendezett kulturális rendezvényen két évente vendégül látnak magyar népművészeket.

Korábbi szereplése alapján kapott ismét meghívást  Horváth Tibor  bőrműves,  népi iparművész, a Népművészet  Mestere és  Tóth Lóránt  fafaragó, népi iparművész , a Népművészet Ifjú Mestere új résztvevőként kapott lehetőséget  a bemutatkozásra egyesületünk tagjai közül. 

A fazekas, kékfestő, kosárfonó, kovács szakmákat  más egyesület tagjai képviselték. A kézművesek a skanzen  műhelyeiben kínálták portékáikat és tartottak szakmai bemutatókat a közönség nagy megelégedésére.   Tóth Lórántot felkérték hogy a helység  legnagyobb eseményének számító  Szélmalom ünnepre kekszformázót készítsen  az ajándékokhoz. Sikeres  szereplésükkel  mestereink  tovább öregbítették a magyar kézművesség jó hírét. 

képek  

  • Kitesszük a szűrét

 A Bihari Népművészeti Egyesület hirdette meg a  ,,Kitesszük a szűrét…” című VII. Országos szűr -, szűrrátétkészítő, szűcshímzés- és nemezpályázatot.  Zsűrizést követően május 19-én került sor  alkotói pályázat díjátadó ünnepségére, az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitójára és a hozzá kapcsolódó szakmai napra.. Az eseményt  előadások,  színpadi  fellépések és divatbemutató is fűszerezték.

Egyesületünk tagja:  Torba Ildikó szűr- és szűcsdíszítmények továbbéltetése kategóriában 1. díjat kapott.

Ez  úton is gratulálunk alkotónknak és további sikeres munkát  kívánunk.

képek   

  • Katona- és Bordal Fesztivál Abasáron

Abasár Önkormányzata már 23. éve rendezi meg a Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivált. A háromnaposra bővült rendezvényen május 19. és 21. között számtalan program és érdekesség várta az érdeklődőket. A hagyományőrző kórusok és katonazenekarok bemutatkozása mellett vásári forgataggal, nyitott pincékkel és gasztronómiai finomságokkal várták a szervezők a résztvevőket. A rendezvényen közel 3 ezer ember fordult meg a 3 nap alatt. Lovászné Juhász Rita kiállítóként vett részt az eseményen. Palóc viselet feldolgozásait és, hímzéseit és vert csipkéit mutatta be. Csipkeverés bemutatót és tárlatvezetést tartott a rendezvény alatt.

  • Székely kapu a Berva lakótelepen.

Az emlékpont létrehozásának gondolata az Erdélyi Magyarok Baráti Egyesületétől származik, melyhez örömmel csatlakozott a Berva-völgyi Egyesület. Nagyszabású terv az volt, hogy a Berva-lakótelepen a közösségi ház előtt, az 1956-os eszmét szimbolizáló faragott székely kaput állítsanak. A kaput  Barta Zsolt fafaragó, egyesületünk tagja  tervezte és készítette el.

A két kiválasztott példakép, Szent Imre és a Pesti srác  a fiatalságon keresztül köt össze korszakokat. 

Az avatáson részt vett és beszédet mondott  Habis Lászó, Eger polgármestere, Mirkóczki Adám Országgyűlési képviselő is. A kaput  Tóth Imre református lelkész áldotta meg. A nagyszámban összegyűlt érdeklődő előtt az óvodások adtak rövid műsort.

teljes cikk   

képek    

video   

  • MÁBAN ÉLŐ TEGNAP és HOLNAP IV.,

avagy a viselet kiegészítők megújítási lehetőségei címmel szakmai konferenciát rendezett  Szolnokon 2017. május 12-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület.

A konferenciára felkérést kapott Horváth Tiborné Csanálosi Katalin bőrműves népi iparművész, valamint Berzeviczy-Fehér Jánosné Népi iparművész, a Népművészet Mestere egy-egy előadás megtartására.

Horváth Tiborné bőrműves Népi iparművész előadásában bepillantást kaptunk a tiszafüredi Bőrműves Alkotóház mindennapjaiba, ahol férjével együtt alkotnak, tevékenykednek. Az Alkotóházuk ajtaja nyitva áll minden érdeklődő számára, a látogatók részére szívesen tartanak mesterség bemutatót. A Galériájukban megcsodálhatják a népi bőrműves viselet kiegészítőket, melyeket ajánlanak mai viselésre.

Berzeviczy-Fehér Jánosné „Divat a hagyomány” címmel tartott előadást a konferencia résztvevőinek.

Prezentációjában láthattuk a múlt örökségét, amit az őseink ránk hagytak, hogyan éltek régen, milyen volt az épített örökségünk.

Felidézte a fonóházak hangulatát, melynek Ő is részese volt, mint kislány, ami a mai napig is meghatározó élmény számára. Beszélt arról és láthattuk is, hogy mit viseltek ünnepnap és hétköznap. Mit jelentett az Ünnep, mit jelent maga a szó „viselet”. 

Előadásában 1985-től napjainkig láthattuk azokat a Heves megyei palóc viseleteket, melyeket készített, valamint a 2015-ben Hollókő kérésére elkészített hollókői viseleteket, amit Hollókőn a Guzsalyas házban állandó kiállításon megtekinthetőek.

A régi hagyományos viseletek mellett olyan viseleteket is láthatott a konferencia hallgatósága, melyeket napjainkban is lehet viselni, hordani nap, mint nap.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET