Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • „VISELETEK RÉGEN ÉS MA” IX. Országos Népviseleti Konferencia

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület rendezésében 2017. április 7-8-án került megrendezésre a „VISELETEK RÉGEN ÉS MA” IX. Országos Népviseleti Konferencia és Nemzetközi Viseletkiállítás.

A konferencia programja az előző évek gyakorlatának megfelelően most is egy kiállítással indult. A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek viseletei láthatóak Egerben.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg, amelyen 32 alkotó legszebb darabja került bemutatásra

A konferenciát Pál Miklósné a NESZ elnöke nyitotta meg. Elismeréssel szólt a rendezvényről, a tartalmas programról.

Igen nagy érdeklődés kísérte a konferenciát. 12 megyéből, valamint a határon túlról is érkeztek viseletkészítők, néprajzosok, közművelődési szakemberek. Mintegy 130 fő kísérte figyelemmel a programokat.

A nomád nemzedék divatjától az etno-dizájnig címmel Dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott igen érdekes előadást.

Beszprémy Katalin hímző, viseletkészítő Régi példák, új törekvések címmel tartott előadást. Saját nemzeti karakterét, hovatartozását mindig szerették megmutatni az emberek.

A Hagyományok Háza osztályvezetője, Illés Vanda előadásában – amelyet Néphagyomány a kortárs divatban címmel hallhattak – már modernebb stílusú irányzatokról, ruhákról volt szó.

A következő előadó Dr. Fülemile Ágnes az MTA BTK Néprajztudományi Intézet osztályvezetője volt, aki ugyancsak lenyűgözte előadásával a jelenlévőket.

Korán tanítsuk meg szeretni a szépet címmel Szombathy Márta gyermekruha készítő előadása és divatbemutatója kapta a legnagyobb tapsot. Márta gyönyörű ruháit bemutató picurka lányok látványa mindenkit magával ragadott.

Nagy várakozás előzte meg Hegedűs Anna divattervező előadását, aki Németországból érkezett. Illés Vandával közösen készített ruháiból divatbemutatót is tartott.

Este a Szépasszonyvölgyben a Ködmön Csárdában vacsoráztunk, ahol Szabó Dani vezetésével nemcsak táncbemutató, de táncház részesei is lehettünk, valamint lehetőségünk volt jó kis beszélgetésre is. Kitűnő vacsora, remek program, kiváló hangulat jellemezte az estét.

A média is figyelemmel kísérte rendezvényünket. A Heves Megyei Hírlap, az Egri Városi Televízió, sőt az M-1 élőben tudósított a konferenciáról.

A konferencia programját, az előkészítést, a lebonyolítást, az ellátást, nagyon jónak értékelték a résztvevők, sok-sok új szakmai ismerettel és kellemes élményekkel gazdagodtak.

Sok-sok kedves visszajelzést kaptunk, újra itt lesznek, ha 2 év múlva megrendezésre kerül a népviseleti konferencia.

Teljes cikk   Képek 1   Képek 2   Képek 3   Képek 4   Video 

  • XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

XII. Országos és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Magyarországi regionális előselejtezőjére Mezőkövesden került sor. Egyesületünket két tagunk által vezetett szakkör fiataljai képviselték.

A detki Népművészetek Házában már 5 éve zajlik népi kézműves oktatás Lovászné Juhász Rita vezetésével. A gyermek szakkörrel az öt év anyagából válogatva pályáztak a XII. Országos és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Magyarországi regionális előselejtezőjére. A beadott munkák közt szerepeltek gyapjú szőttesek, hímzések, szövött babák, fakanálbabák és rongybabák. A zsűri értékelésében munkáikat a 2.-ként emelte ki és értékelte.

A 15 fős szakkör örült a helyezésnek, mely által továbbjutottak az Országos pályázatra is. Sikerélményhez jutottak, mely a további munkájukhoz új lendületet ad.

A másik szakkör pedig a Bódi Klára Népi Iparművész vezette Kunmadarasi Levendula Csipkeverő szakkör. Az általa vezetett Kunmadarasi Református Általános Iskola Levendula Csipkeverő szakköröseinek elismerése: a KÜLÖNDIJ.

Teljes cikk és képek

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET