Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

„Hagyomány és Divat” kiállítás Egerben

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Egri Kulturális és Művészeti Központ közös rendezésében 2017. április 7-8-án rendeztük meg Egerben a „Viseletek Régen és Ma” IX. Országos Népviseleti Konferenciát, melyhez kapcsolódott a „Hagyomány és Divat” kiállítás.

A kiállításon 32 viseletkészítő népművész mutatkozott be.
A viseletkészítők munkái 2017. május 7-ig láthatóak Egerben!

A „Hagyomány és Divat” kiállítás anyaga rendkívül színes, változatos, szinte a nagy Magyarország tájegységeinek viseletei láthatóak Egerben.

A kiállításon gyönyörködhetünk Matyó, Zoborvidéki, Nyárádmenti, sárközi Öcsényi, halasi tradicionális viseletekben. A konferencia ideje alatt csíki, széki, háromszéki és kalotaszegi viseleteket is láthattak a résztvevők. A Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tagjai csak a konferenciára hozták el a viseleteiket, hogy ezzel is gazdagítsák a „Hagyomány és Divat” kiállítást.

A hagyományos viseletek mellett a kiállításon olyan ma hordható öltözeteket is láthatunk, melyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

Eger és a Heves megyei Népművészeti Egyesület örömmel helyt ad a rendezvénynek, hiszen fontos, hogy a sokszínű és tájegységenként változó hagyományos viseleteinket megmutassuk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos viseletek alapján készült ma hordható viseleteink iránt is felkeltsük az érdeklődést, ezzel is példát mutatva, hogyan lehet megőrizni egy motívumot, egy szép formát. Hogyan lehet életben tartani és ma is viselni a különböző tájegységek viseleteit, amelyek követik a hagyományt, de már divatos öltözetek, melyeket napjainkban is viselhetünk.

A Hagyomány és Divat kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg.

A kiállítás május 7-ig látogatható.

A Viseletkészítők Országos kiállítását ajánljuk mindenki figyelmében, hiszen egy különleges látványban lesz része annak, aki ellátogat az egri kiállításra.

A kiállításnak óriási sikere van, nagyon sokan látogatják, megcsodálták a gyönyörű viseleteket! Az MTV 1 élőadásban kapcsolt az egri kiállításra, a Kossuth Rádió ápr. 9-én a Vasárnap délutánban számolt be a rendezvényről, az egri Városi TV kulturális műsor keretében adott hírt az eseményről. A Heves megyei Hírlap a Címlapon közölte „Hagyományok és megújulás” címmel.

Köszönet minden alkotónak, hogy a viseleteiket bemutathatjuk Egerben!
„Hagyomány és Divat” fotó és videó anyagának a linkjei:

Riport videó:
https://youtu.be/yV1LSomGJQ4
https://www.facebook.com/HevesMegyeiNepmuveszetiEgyesulet/videos/1436704933040034/

Kiállítás:
https://goo.gl/photos/DLj4VMQ4a7jTjZns5
https://www.facebook.com/432988953411642/photos/?tab=album&album_id=1429949787048882

A Viseletek Régen és Ma IX. Országos Viseletkonferenciáján viseletkészítők, divattervezők, néprajzkutatók és a viseletek iránt érdeklődők vettek részt. A konferencián neves néprajzkutatók, designerek és népművészek tartottak előadásokat.

A IX. Országos Viseletkonferenciáról a következő NESZenciában számolunk be.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET