Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Hevesi Vágta -2017

Jubileumi programsorozattal készül a tízéves Nemzeti Vágta, amit a 17 elővágta után – ezek közül az egyiket Hevesen tartják – szeptember 16-án és 17-én rendeznek meg a fővárosban, a Hősök terén.

A korábbi éveknek megfelelően a Hősök tere körüli pályán a két napon 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérkőzik meg a döntőbe jutásért, persze, ehhez túl kell jutni győztesként az egyes előfutamokon. Hevesen, az alatkai lovasbázison rendezték meg a Hevesi Vágtát. A rendezvényt kézműves vásár és  szakmai bemutatók is kisérték. Egyesületünk két tagja  is jelen lehetett az eseményen. Horvát Tiborné bőrműves Népi Iparművész és  Lassú Imre fazekas  Népi iparművész mutatták meg tudásukat  a kilátogató közönségnek.

fotók 

  • Népi Iparművész cím Torba Ildikó– Szűrrátét készítőnek

Gyerekkorában, Debrecenben tanulta meg, hogyan kell szűrrátétes kézimunkát készíteni.

2012 óta folyamatosan tervez, újra előtérbe került az életében a szűrrátét készítése, varr terítőket, párnákat és viselet kiegészítőket. Tudatosan képezte magát. Múzeumokban és könyvtárakban gyűjtötte az anyagot, kutatásokat végzett, igyekezett minél többet megtudni a szűrökről.

Munkáit rendszeresen zsűrizteti és kiállításokon szép sikereket ért el:

2017-ben a „Kitesszük a Szűrét”  pályázaton  Viselet kategóriában  kiemelt I. díjban részesült.

  1. június 15-én a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottsága az eddig munkái alapján Népi Iparművész Címet adományozott az Alkotónak.

teljes cikk és képek

  • Detki Népi Kézműves Tábor

207.június 19.-23.-ig zajlott a detki Népművészetek Házában a nyári alkotótábor a gyermekeknek, Lovászné Juhász Rita vezetésével s még 3 foglalkozás vezetővel. A gyermekek az öt nap alatt sok érdekes kézműves témába kapcsolódhattak be. Szőhettek, fonhattak, agyagozhattak, nemezelhettek, gyöngyöt fűzhettek-szőhettek, rajzolhattak, papír sárkányt készíthettek. Készíthettek érdekes használati tárgyakat szövéssel, bőrözéssel. Készültek népi fakanálbabák és rongybabák. A kedvező időjárásnak köszönhetően kihasználhatták az Alkotóház kinti helyiségeit, udvari részt. A koradélutáni időben szabadtéri játékok nyújtottak kikapcsolódást. Az elkészült munkákat mindenki hazavihette. 23.-án sikeresen zárták a tábort egy beszélgetéssel, egyéni értékeléssel.

képek 

  • Országos Családi Fafaragó Alkotó Tábor Kisgyőrben.

A kisgyőri  Országos Fafaragó Családi Alkotó Táborban az ország minden részéről jöttek a kézművesség iránt érdeklődők.

 A fafaragók hozták a Családjuk tagjait is, akik érdeklődve figyelték a különböző kézműves mesterségeket, majd maguk is aktív részesei lettek egy-egy kézműves szakma elsajátításának. Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő Népi Iparművész a Népművészet Mestere vezette foglakozások alatt ingváll elkészítése,  és munkafolyamatainak megismerése volt a feladat.

15 fő, asszonyok, leányok az ingváll kiszabása után hozzá fogtak az anyag szálának a kihúzásához. Mindenki ügyes és türelmes volt. Sosem volt még ehhez hasonló alkotásban részük.

 teljes cikk és képek

  •  Elkészült az Aldebrői Emlékpark körútja

2017.június 24-én vette kezdetét  a II.  Aldebrői Fafaragó tábor A Heves  Megyei Kereskedelmi és IparkamaraAldebrő Község Önkormányzata és a  Heves Megyei  Népművészeti Egyesület együttműködési szerződése szerint. A hét szorgalmas munkával telt,  hogy a vasárnap 12 órakor  megtarthassák a  az Aldebrői Történelmi Emlékpark tizenhét állomásból álló körútját.

Az Emlékpark  tovább  növeli  a  község hírnevét, ismertségét. hiszen  országos hírű  alkotást hoztak létre, mely idegenforgalmi látványosság is lesz. Az EMLÉKPARK  hirdeti, hogy a Heves  Megyei Kereskedelmi és IparkamaraAldebrő Község Önkormányzata és a  Heves Megyei  Népművészeti Egyesület összefogása nem csak a múltnak állít emléket, hanem követendő példát is állít az alkotni vágyó, szebb, élhetőbb környezetre vágyakozóknak.

Teljes cikk 

Tábor  és avatás 

M1 Riport 

Heol cikk 

  • Berzeviczy-Fehér Jánosnéval készült riport

Riport

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET