Hírek a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményeiről 2022 augusztusában és terveiről 2022 szeptemberében

2022. augusztus 13-án Kaba város sportpályáján a hagyományos Káposztás Napok alkalmával tartottak népi kézműves bemutatót és vezettek foglalkozást egyesületünk tagjai. A rendezvény program kínálata igen sokszínű volt: néptánc és népzenei produkciók, közöttük folk udvar mellett országosan elismert könnyűzenei együttes is fellépett, gyermek műsorok, modern és régimódi játszótér szórakoztatták a nagyszámú érdeklődőket. Egyesületünk a „Hajdú hagyományok nyomában” elnevezésű programmal gazdagította a rendezvényt. A gyerekek és felnőttek nemez ékszert készíthettek, gyöngy karkötőket fűztek, kipróbálhatták a kézi szövés hagyományos eszközeit, valamint vesszőből ajtódíszt fontak. A népi kézműves program igen népszerű volt a helyiek és a távolabbról érkező családok körében.

A kulturális, a megye hagyományait bemutató rendezvényt sorozatot a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat finanszírozza és várhatóan 15 települést érint majd.

Augusztus 20-án és 21-én, a Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódóan, a Fesztivál Hét eseményeként „Népművészet a Virágkarneválon” címmel mutatkozott be egyesületünk a város lakossága és nagyszámú hozzánk  érkező vendég előtt. Sátrainkat a Piac utca-Rózsa utca torkolatában helyeztük el, ahol mézeskalácsot, textil bábokat, népi ékszereket, szőtteseket kínáltunk, bemutattuk korszerű szövőszékünket.

Augusztus 19,20, 21-én a Tóth Árpád sétányon találkozhattak az érdeklődők egyesületünk tagjaival a Mesterségek Ünnepén. A sokszínű kínálatunk most is sok érdeklődőt vonzott: a kiemelt témának megfelelően több faműves alkotónk jött velünk, volt bőrműves, késes, pásztorművész, szövő, fazekasok. Mint eddig minden alkalommal, gyermekjátszónknak is nagy sikere volt a 2022-es Mesterségek Ünnepén. 

Szeptemberi előzetes:

Szeptember 22-23-24-25-én tartjuk egyesületünk kiemelt programját, a XII. Nemzetközi Fazekasfesztivált, azonos helyszínen és időben a XII. Debreceni Népi Kézműves Fesztivállal. Új helyszínen, a városban nemrég kialakított rendezvény téren, a debreceni Dósa nádor téren kaptunk az idén helyet, ahol 16 favázas sátorban helyezzük el a hazai és vendég fazekasokat, valamint egyesületi tagjaink közül faműveseket, népi ékszerkészítőket, bőrműveseket, szövőket, mézeskalácsosokat, kosárfonót, késes mestert, hímzőket, nemezeseket.

Az országos meghirdetésű   fazekas pályázatot „Elfeledett értékeink” címmel hirdettük meg az év elején. A visszajelzések alapján 14 alkotótól várunk pályamunkát. Az alkotásokat zsűrizés után rendhagyó módon, Debrecen belvárosában, egy üres üzlethelyiségben állítjuk ki. A kiállítást Kósa Klára keramikus művész nyitja majd meg.