Június elején a Tiszta Forrás Hímző Kör tagjai Molnár Tiborné szakkörvezető szervezésében a Dunántúlon tanulmányozták az ottani jelentős hímző hagyományokat. Sióagárdon, Karádon, Buzsákon jártak, népművészeti gyűjteményeket ismertek meg, találkoztak az ottani alkotókkal, szakköri tagokkal.

Június 11-re Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület felkérést kapott a Hajdú Táncegyüttesért Alapítványtól, hogy a megye népi kézműves örökségének tovább éltetőiként, az egyesület tagjai vegyenek részt az I. Kárpát-medence Csoóri Sándor Fesztiválon. A fesztiválra azok a közösségek, a néptánc, a népzene és a népi kézművességgel foglalkozók kaptak meghívást, akik a Csoóri Sándor Alapítvány által meghirdetett pályázatokon eredményesen vettek részt az elmúlt 3 évben. A fesztivál különlegességét az adta, hogy a Kárpát medencében, több mint 40 helyszínen, azonos időben, a települések főterein tartották a szabadtéri programokat. Debrecenben a Kossuth téren volt a rendezvény, közel 1000 megyében élő táncos, zenész, énekes és 13 népi kézműves működött közre. A néptáncos, népzenei programokat, melyek reggel 10 órától este 22 óráig tartottak, népi kézműves bemutatók, játszóházak gazdagították.  A „Régimódi Játszótér” a legfiatalabbaknak  kínált kiváló  szórakozási lehetőségeket. A fesztiválon alkalom nyílt arra is, hogy mestereink kínálta portékából vásárolhassanak az érdekelődők.

Egyesületünkből bemutatkozott Bátori András fafaragó, Molnár Tiborné hímző, Boros Ferenc fafaragó, Gyöngy Enikő szövő, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Radics László mézeskalácsos, Kiss Lajos fafaragó, Szekeres Szilvia fazekas, Zöld Katalin bábkészítő, Dobosné Hajdú Anikó és Berencsi Erika nemezes, Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző. A „Régimódi játszótér” Dobosné Hajdú Anikó tulajdona, Ő és Virágos Lajosné Kozák Anikó működtették.

Június 12-én tartottuk a „Juniális”-t alkotóházunkban. Tagjaink saját készítésű finomságokkal érkeztek. Kóstolhattunk a cseredényben főtt töltött káposztából, a gyrosból, a gyümölcsös pitéből, a sós mini kifliből, pogácsákból, krémes süteményekből, friss idény gyümölcsökből. A nagyteremben dr. Csapóné dr. Riskó Tünde élménybeszámolóját hallgattuk, aki a NESZ szervezésében, pályázata alapján kapott meghívást Üzbegisztánba, a Buharában rendezett nemzetközi népművészeti fesztiválra. A „ csapatépítő juniális” tombola sorsolásával zárult, ahol sokféle, az egyesület tagjai által készített kisebb-nagyobb ünnepi és mindennapi használati tárgyat lehetett nyerni.

2022. június 18-19-én indult egyesületünk kis csapata Válaszútra, a Kallós Gyűjtemény megtekintésére. A tanulmányutat Hutkai László és neje, valamint Dezsőné Borbély Emma segítségével szerveztük, akiket régi munkatársként, barátként fogadtak a helyiek. A rendkívüli „küldetést” évtizedek óta vállaló Kallós Alapítvány munkatársai a szórványban élő magyar gyermekek oktatásában, nevelésében vállalnak áldozatos szerepet. Egyesületi tagjaink közel egy évtizede rendszeresen dolgoznak az Alapítvány által szervezett családi táborokban oktatják a hagyományos kézműves mesterségeket. Jelentős szerepük volt a játszóház vezetői képzésben is.

Előzetes:

Június 25-én a Múzeumok Éjszakája országos meghirdetésű programhoz egyesületünk is csatlakozott. A Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely-jel közösen, egyesületi tagjaink közreműködésével kínálnak változatos programot június 25-én.

A program címe: II. Cifrán-szűrösen szakmai nap. Alcíme: „Cifra öltések varrógéppel”.

Az elméleti előadásokat Dezsőné Borbély Emma szövő, Tóthné Bobonka Magdolna nemezes, Faragó Mária szűrhímző és Bak Zoltán szűrrátét készítő, Dobosné Hajdú Anikó hímző-nemezes tartja.

A gyakorlati bemutatók során Sebestyénné Györfi Anna viseletvarró, szűrrátétes, Dobosné Hajdú Anikó működik közre.

A divatbemutatón egyesületi tagjaink által tervezett és kivitelezett öltözetei vesznek részt.

Július 2-án a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére egyesületünk Debrecen új belvárosi rendezvény terén jelenik meg. A Gambrinus közben július elejétől induló hétvégi programokhoz népi kézműves bemutatóval, vásárral kapcsolódik.  

Július 7-től és 10-ig Tiszafüreden város Önkormányzata meghívására a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Halas Napokon vesz részt. Gasztronómia, koncertek, családi programok alkotják a nagyszabású rendezvényt, melyre  Debrecen város, mint díszvendég kapott meghívást. Egyesületünk mesterei és játszóházas szakemberei július 9-én és 10-én a Kézművesek Utcájában kézműves bemutatókat tartanak és árusítanak, valamint a szabad strandon foglalkoznak az érdeklődő gyerekekkel.

Július 7,8,9- én lesz a hímzők részére, ugyanebben a hónapban, 28,29, és 30-án a nemezes csoport tagjainak a továbbképzés a Népi Mesterségek Házában.