• „Kitesszük a szűrét”

Berettyóújfaluban a Művelődési Központ kiállító termében rendezték meg a 2021-es országos pályázati kiállítást „Kitesszük a szűrét” címmel. A pályázatra a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület hímzői jelentkeztek és egyéni valamint közösségi kategóriákban díjakat kaptak, alkotásaik a kiállításon szerepelnek.

  • Szűcs Imre fazekas, a Népművészet Mestere ünnepe

Szűcs Imre fazekas, népi iparművész, a Népművészet Mestere, a debreceni Nemzetközi Fazekas Fesztiválok állandó résztvevője, „Fazekas Gyűjteményes Háza” átadására kaptak meghívást a mesterség hazai legkiválóbbjai mellett egyesületünk vezetői is. A tiszafüredi, népi műemlékké nyilvánított házban a mester legkiválóbb, pályázatokon is sikeresen szerepelt alkotásait helyezték el.

  • Közgyűlés

A Népi Kézműves Alkotóházak, Nyitott Műhelyek, Műhelygalériák Országos Szervezete tagjai Zircen tartották közgyűlésüket és konferenciájukat június 18,19, 20-án. „Az alkotóházi jó  gyakorlatok – Egymástól tanulva” konferencián a Hajdú-Bihar megyeiek jelentős számban vettek részt és mutatták be tevékenységüket. A megyei egyesületről Hubert Erzsébet elnök, a nádudvari fazekas tradíció működéséről  ifj. Fazekas István, a Népi Kézműves Szakgimnáziumról – „képzéseken innen és túl” címmel Fazekas Ferenc tartott előadást. A rendkívül érdekes programok között szerepelt a vendéglátó Reguly Antal Múzeumot és az alkotóház együttműködését bemutató előadás. A továbbiakban megismerhettünk két dunántúli kékfestő műhelyt, a dunántúli pásztorhagyományokkal kapcsolatos kutatási eredményeket, az európai kosárfonást tanulmányozó alkotó beszámolóját. A törökszentmiklósi Apáról Fiúra egyesület elnöke tartott élménybeszámolót a kemence építési projektjükről, Bárány Mara szalmafonó mutatta be műhelyét és megismertük a „kis fekete” ruha témára kiírt öltözetpályázat történetét, eredményeit a Hagyományok Házában.

  • „A népi kézművesség múltja és jelene a Hortobágy vonzásában”

 címmel konferenciát tartunk Nádudvaron a Népi Kézműves Szakgimnázium Színtér elnevezésű közösségi terében. A rendezvényen a turizmus és idegenforgalom megyei szakemberei tapasztalatait egyeztetjük a népi kézműves műhelyek, alkotóházak jelenlegi helyzetével, és közösen keressük továbblépés lehetőségeit.