• Hírek a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület háza tájáról

2021 elejétől, a pandémia miatt a kapcsolattartás egyesületi tagjaink és a vezetőség között online formában valósul meg. Igyekszünk a beérkező információkat továbbítani tagjaink felé. Erre a honlapunkra elhelyezett hírek közzé tételét, valamint a közvetlen levélírást használjuk.

A visszajelzések alapján a Magyar Művészeti Akadémia pályázatát, ösztöndíj felhívását, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza pályázati kiírását örömmel fogadják tagjaink és közösen dolgozunk azon, hogy sikeresek legyenek ezek a pályázatuk.

Öröm számunkra, hogy egyre több, a megyében élő, friss pályakezdő fiatal keresi meg vezetőségünket, szeretne belépni a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületbe. Bőrműves, bútorfestő, fafaragó, fazekas, népi ékszerkészítők pályáznak hozzánk. Erre az első, tavaszi közgyűlésen kerülhet majd sor.

Fiatal tagjaink segítségét kérte a Debreceni Egyetem Doktori Iskola hallgatója. Egy Európai Uniós projekthez kapcsolódva felmérést készít vidéken, kisvárosban élő fiatal népi kézművesek érvényesülési lehetőségeiről a településükön. Olyan alkotókat szeretne megszólaltatni, akik nagyvárosból költöztek vidékre a jobb, könnyebb érvényesülés reményében. Tagjaink közül eddig 1 fiatal, Sütő Brigitta hímző, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Prima Primissima Junior vállalata az interjút, mi pedig nagyon várjuk, hogy milyen tanulságokat tud levonni belőle a kutató. Véleményünk szerint érdekes és hasznos lesz majd az európai összehasonlítás is.

Tárgyalások indultak a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetői és Hortobágy község képviselő testülete képviselője, a polgármestere között. Témánk a település közművelődési programja és idegenforgalmi terveihez kapcsolódó együttműködésünk.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elküldte a NESZ által meghirdetett kitüntetéseire és az állami kitüntetésekre felterjesztéseit. Egy alkotónkat Király Zsiga díjra terjesztjük, egy tagunkat Bessenyei díjra javasoljuk. A Népművészet Mestere címre közvetlenül az EMMI-hez fogjuk a felterjesztést eljuttatni.