• A Magyar Kultúra Napja a Hajdú-Bihar megyei Álmosd községben-január 22. 

Hajdú-Bihar megye kelet-délkeleti részén, a mai magyar-román határ közelében fekvő községét a 13. századtól említik az oklevelek. Győztes csatát vívott a határában Bocskai a Basta császári csapatai fölött, de a 17. században lakatlan településként említik az okiratok. A 18. században kisnemesek kaptak birtokokat a területen, közöttük a Kölcsey család is. Kölcsey Ferenc 1812-15 között élt a máig lényegében épen megmaradt kúriában. 1823-ban itt öntötte végleges formájába a Himnuszt. Ez a nap a Magyar Kultúra Napja. A ház a 18 század végén népi klasszicista stílusban épült, legutóbb 1968-ban újították fel. Jelenleg emlékházként működik itt. A település híres szülötte még Péchy Mihály építész, akinek a mai Debreceni Református Nagytemplomot és Kollégiumot köszönhetjük. Hajdú-Bihar megyében a közművelődésben dolgozók éveken át itt indították a Magyar Kultúra Napja programjait, ezt a hagyományt őrizzük máig. Egyesületünk közel 10 éve csatlakozott az ünneplőkhöz, a koszorút elhelyezőkhöz, de önálló programokat is megvalósít január 22-én. A helyi református közösség meghívására népi iparművészeti kiállításokkal kedveskedünk az itt lakóknak. A rendszeresen visszatérő programoknak köszönhetően ma már hímző szakkör is működik a szépen felújított Református Közösségi Házban. A csoport szervezője és vezetője egyesületünk tagja, Molnár Tiborné hímző népi iparművész, aki a község szülötte. 2021-ben a Covid járvány okozta helyzet miatt elmaradt a kiállítás, de a Kölcsey Ház falán elhelyezte képviselőnk a megemlékezés koszorúját.

  • A sajtóban a HBMNE tagjai

Cikk sorozat a megyei lapban:

A 2021-es év első napjaitól kezdődően Egyesületi tagjainkról,- Kiss Árpádné paszománykészítő, népi iparművész, a Népművészet Mestere, Hutkai László bőrműves, népi iparművész, Molnár Tiborné hímző népi iparművész, Sánta Gyula késes népi iparművész, ifj. Fazekas István, fazekas, népi iparművészről írt és gazdagon illusztrált cikkek jelennek meg a Hajdú-Bihar Megyei NAPLÓ-ban. Az írások riport formában készültek, rövid életrajzzal és a választott mesterség bemutatásával.

 A Duna TV Ridikül című műsorában ifj. Fazekas István fazekas is szerepelt egy egyórás beszélgetés résztvevőjeként. A Hortobágyot, annak természeti és kulturális kincseit bemutató műsorban István a fekete kerámia készítés titkaiba avatta be a nézőket. A stúdióban rögtönzött kiállításon mutatta be legújabb munkáit, a fekete kerámiákat és a ma nagyon népszerű, mázas főzőedényeit is.

A Covid okozta elzártság feloldására folyamatosan online kapcsolatot kezdeményeztünk tagságunkkal. Kérdőívet szerkesztettünk, amiben arra kértük alkotóinkat, fogalmazzák meg, milyen programok elmaradása okozta a szakmai munkában a gondokat, milyen módon próbáljuk a 2021-es évben pótolni az elmaradtakat. Belső pályázatot hirdettünk Húsvétra, olyan új alkotásokat kérünk, amelyekből kiállítást szerkesztünk és vándoroltatjuk a megyében.

Megerősítjük és 2021-re aktualizáljuk a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület együttműködését. Erre, várhatóan az év első hónapjában kerül majd sor, a javasolt programot Radics László mézeskalácsos, a Népművészet Mestere és Hubert Erzsébet elnök szerkesztette és mutatja majd be.