Hogyan élik meg az alkotók a koronavírus által okozott bezártságot? – egy kis körkép a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület néhány alkotójáról

Mindenki számára szokatlan helyzetet teremtett a koronavírus miatti kijárási korlátozás és a rendezvények-kiállítások, szakköri összejövetelek, fesztiválok elmaradása. Egyesületünk néhány tagjától kértünk egy-egy kis információt arról, hogyan tudják a napi programjaik közé beiktatni az alkotó munkát.
Sokan az Országos Népművészeti Kiállításra készülnek, melynek elhalasztott beadási határideje jól érintette az alkotókat, a Mezőkövesdi Százrózsás pályázat megrendezése is örömmel tölti el a hímzőket. A mi fazekasainknak is van konkrét célja: a XI. Nemzetközi Fazekasfesztiválra készülnek, amelyet szeptemberre csúsztattunk.
Egyszerűbb helyzetben vannak azok az alkotók, akik hobbyként foglalkoznak a mesterséggel és az alkotások értékesítése nem a fő bevételi forrásuk. A bezártságban kikapcsolódást jelent egy- egy szép hímzés megtervezése, varrása, a faragóknak a játékok csiszolása, nemez fejfedő befejezése, a gyöngyhímzéssel készített könyvborítók készítése. A csatolt képeken hímzők közül Molnár Tiborné Magdika, Dobosné Hajdú Anikó, Lankusné Mikecz Ágnes, Virágos Lajosné Kozák Anikó otthoni hímző munkáját láthatjuk. Sarkadi Gyuláné gyöngyhímzéssel díszített könyvborító készítésével tölti ki szabadidejét. Berencsi Erika fejére került a nemezelt szaunasapka. Kiss Lajos Mihály faragó kis összerakható játékfigurákat tervez és farag.
Nehezebb helyzetben vannak azok az alkotók, akiknek a fő kereseti forrásuk az általuk magas színvonalon elkészített és értékesítésre szánt termék. A fazekasok, Terdik Angéla és ifj. Fazekas István terveznek, korongoznak, díszítenek. Bíznak abban, hogy az elkészített sok-sok alkotásnak a nyáron már lesz helye valamelyik vásárló lakásában, vagy a kiállításokon, ill. szeptemberben a Nemzetközi Fazekasfesztiválon. Bátori András faragó az összeállított fa tolltartók tetejét díszíti. A mézeskalács készítő Radics László és fia, Zoltán, ezekben az időkben a nagy hajtás idején elmaradt ütőfák karbantartásával tud csak foglalkozni, hisz az élelmiszerekhez tartozó mézes kalácsot nem tudják most eladni.
Tagjaink elmondták, hogy a nehézségek ellenére az alkotói tevékenység segít abban, hogy lelkileg jobban kibírják ezeket a napokat.