• Kultúrházak Éjjel-Nappal

A Csapókerti Közösségi Házban tartottuk évi első közgyűlésünket. A program egybe esett a Kultúrházak Éjjel-Nappal akció időpontjával, így „adta magát a helyzet” és a Közösségi Házba hívtuk a népi kézművesség iránt érdeklődőket.

A Közösségi Ház kézműves csoportjai örömmel csatlakoztak a mi programjainkhoz, ezért igazán gazdag, színes kínálatban volt részük az oda látogató családoknak, a civil szervezet és a közművelődési intézmény közösen szervezett akciójának.

Az egyesületi tagjaink a szalmafonást, a nemezelést, a mézeskalács készítést és díszítést, a csetneki csipke készítést, a közösségi ház a hímzést, a folt varrást és a „csigacsinálás mesterségét”mutatta be a nagyszámú érdeklődőknek.

  • Közgyűlés

Közgyűlésünkön a 2019-es év eseményeiről adtunk értékelést, szekcióvezetőink ismertették a tagjaik eredményeit, a vezetőség munkájáról az egyesület elnöke számolt be. Több beszámoló dia vetítéses előadással egészült ki, ami még jobban érzékeltette, gazdag és tartalmas évet zártunk. A részt vevők szóbeli kiegészítésével elfogadta a közgyűlés a beszámolókat. Új szekció vezetőket választottunk a lemondott Tarsoly Andorné hímző és a gyöngyös-szövő-csipke szekció vezető helyett.

A hímzők szakmai vezetője ezután Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész és Lankusné Mikecz Ágnes hímző, etnográfus, a szövő-gyöngyös-csipke szekciót Petrovics Nikolett szövő, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, Prima Primissima Junior díjas alkotó vezeti.

Átadtuk az egyesület által alapított díjakat. 2019-es év „Szakmai díj”-at Terdik Angéla fazekas, népi iparművész, a „Közösségért” díjat Sarkadi Gyula pártoló tag és Sarkadi Gyuláné népi ékszerkészítő, népi iparművész, valamint Bátori András fafaragó, a Mihalkó Gyula elmékére alapított díjat Soós Kálmánné szűrhímző, népi iparművész, a Szidor Kati díjat a Nemezes Csoport érdemelte ki.

A közgyűlés második részében a 2020-as terveket ismertette az egyesület elnöke. Kiegészítések után szavazással, elfogadta a közgyűlés a programot.

Új tagokat is felvettünk: viseletvarróval, csipkekészítővel, faművessel gazdagodott egyesületünk.

Március 12-én indul a „Értékeinkben Élünk Tovább” elnevezésű kollektív kiállítás sorozatunk. Hajdú-Bihar megye népi kézműves értékeit, a tagjaink műhelyeiben készült alkotásokat mutatjuk be. A kiállítások nyitva tartása idején kézműves bemutatókkal, játszóházakkal, előadásokkal gazdagítjuk a programsorozatot. Az első kiállítás Hajdúnánáson, áprilisban Polgáron, májusban Tégláson lesz.

  • Új kezdeményezés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a márciusra tervezett Közgyűlésén tárgyalni fogja a megyében tevékenykedő népi kézműves csoportok, alkotók, szervezetek, közösségek, a települési értéktárak jelenlegi helyzetét.

 A NESZ egyik új alelnöke, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, Kolozsvári István kapta a feladatot hogy szerkesszen összefoglaló anyagot e témában. A Hajdú-Bihari, a Bihari Népművészeti Egyesület, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ képviselőit kérte segítségül a beszámoló összeállításához. Tervünk szerint a jelen helyzet bemutatása mellett javaslatokat is teszünk a Közgyűlés asztalára.