• Csapat építő tréning a népi gasztronómia jegyében

A HBMNE székházában, a Népi Mesterségek Házában első alkalommal szervezzük meg a vidéki életnek a téli időszakra jellemző gasztronómiai ünnepét, a disznótort. A tervezet szerint az állat minden részét a helyszínen feldolgozzuk, vagyis az étlapon orja leves, toros káposzta, hurkák (májas-tüdős, véres) valamint kolbász szerepel. A hagyományos menüből most kapacitás híján kihagyjuk a fánkot. A munkálatokat egyik egyesületi tagunk férje irányítja, a klasszikus női és férfi szerepeket pályázat útján nyerték el a szerencsés egyesületi tagjaink! A lányok nagy sajnálatára nem jut senkinek sem szerep a béltisztításban, mert „készen vesszük”!

Igyekszünk betartani a hiedelmeket, az előírásokat és a tilalmakat: nem esik újhold időszakára a programunk, a szombati napon tartott disznóölés nem tiltott, és megfogadjuk a tanácsot, hogy a hurkát szótlanul főzzük, mert akkor nem fakad ki!  A tor, azaz az ebéd után kis éneklés-citerázás várható, de táncra senki nem számíthat, mert az nem volt szokásban!

  • Kultúrházak éjjel-nappal

Egyesületünk ismét csatlakozik a Magyar Népművelők Egyesülete által szervezett országos programhoz. „Értékteremtő civil közösségek találkozója” címmel a Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Házában tartott Egyesületi Közgyűlésünkre építjük a programunkat.” Nyitottá” tesszük a közgyűlésünket a Csapókertben, várunk minden, ott működő civil szervezetet, illetve azok vezetőit, tagjait. Megismerhetik a HBMNE 2019-es tevékenységét, céljainkat és eredményeinket. Ezen a közgyűlésen adjuk át a „2019-es év legeredményesebb szakmai munkáért,” „közösségi munkáért” díjainkat valamint a Mihalkó Gyula, a Szidor Kati emlékére alapított díjat és a Bagdi Lajosné emlékére alapított Vándor Plakettet. A közgyűlés után tagjaink kézműves bemutatót tartanak nemezes, mézeskalácsos, gyöngyfűző, szakmafonó mesterségekből az ide érkező testvér civil közösségek tagjainak.

  • Mester-inas program

Az egyesületünk támogatásával két mesterünk adta be pályázatát a NESZ „Mester-inas” programra.

A fazekas mesterséget Fazekas Ferenc, a paszományos mesterséget Kiss Árpádné adja tovább, ha sikeres lesz a pályázatuk. Ez utóbbi alkotó egyesületünk két fiatal tagját vállalja fel, inasaként.

  • Nemzeti Művelődési Intézettel összehangolt megyei program

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága munkatársaival programegyeztető tanácskozás lesz 2020. január végén a Népi Mesterségek Házában. Cél, hogy a népi kézműves programjainkkal a megyében levő kistelepülések munkáját gazdagítsuk.

  • További hírek

Megérkezett a meghívás egyesületi tagjaink számára a Jagiellonian Fair Lublin nemzetközi rendezvényre. 6-8 alkotónkat várják a rendezvényre, ahol 4. éve vagyunk vendégek.

A Kölcsey Központ földszinti tereiben és a Nagyteremben január 24-25-26-án lesz az idei Utazási Vásár. A rendezvényen hagyományosan megjelenik a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület delegációja, 2020-ban a mézeskalács, a gyöngyékszer, a faműves, a fazekas mesterségből adunk ízelítőt.