Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

A Népi Mesterségek Háza „csapatépítő” programnak adott helyet január első napjaiban. A részt vevők azok a népi kézművesek voltak, akik a Ház-ban működő szakkörök,műhelyek tagjai. JÓ hangulatú, újév köszöntő közös takarítás, rendrakás volt a programunk. A „felfrissített” műhelyekben, gyarapodó létszámmal indult a hímző és a szövő szakkör.

 A Terítékek című kollektív kiállítás sorozat 2019-es első rendezvényét Ebesen a Széchenyi Ferenc Tájmúzeumban nyitottuk meg, január 18-án. A kiállítás alkalmával helyi termékek kóstolására is sor kerül.

Január 19-én kettős születésnapi ünnepségre hívtuk a Népi Mesterségek Házába azokat a hímző-szövő lányokat asszonyokat, akik tanítványai, pályatársai voltak dr. Papp Lászlóné szövő, a Népművészet Mestere és Bujdosó Sándorné, hímző-szövő, a Népművészet Mesterének. Mindkét mester január 3. hetében ünnepli 90. születésnapját. Művészi tevékenységük máig meghatározó szerepű nemcsak a megyei hímzők, szövők munkásságában hanem országosan is. Bujdosóné a debreceni szűrhímzés megújítója és a bihari csipke szövés mestere, évtizedekig hímző majd szövő szakkörvezető . dr. Papp Lászlóné a vászonszövésben ért el kimagasló eredményeket, az erdélyi csáncsált, a kilim, a borzas szövés megújítója. Megkapta Debrecen város Művészeti Díját. Közel 20 évig vezette a Csokonai Közösségi díjas Kölcsey Szövőműhelyt , Bakay Erzsébet iparművésszel és Borbély Jolán etnográfussal együtt az országos szövő oktatói képzések vezetője volt.A rendezvényről helyszíni riportot készített Hajdú-Bihar Megyei Napló.

A Magyar Kultúra Napja alkalmával a hagyományoknak megfelelően Álmosdon nyitottuk az egyesületi kiállítást „Kötények, jegykendők „címmel. A január 23-i kiállítás megnyitó előtt, a Magyar Népművelők Egyesülete Megyei Szervezete, a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Intézet H-B. Megyei Igazgatósága és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület együtt koszorúzta meg a Kölcsey Emlékházban a költő emléktábláját.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET